Piisava maksustava tulu korral maksab riik ületuleval aastal näiteks kolme lapsega perele tagasi 3120 krooni ja viie lapsega perele 9360 krooni. Soodustuse saamiseks peab kolmelapselise peres vanema palk olema vähemalt 2000 krooni kuus.

“Tore, et seda saab, kuid see abi oleks võinud tulla kümne aasta eest,” ütles kolme tütre ja kahe poja isa Ott Sandrak, “Seni pole riigi asi olnud, kui palju sul lapsi on ja kas saad nende kasvatamisega hakkama või mitte.”

Koos abikaasa Tiiuga Kuusalu valla lasterikaste perede seltsi kuuluv Sandrak märkis, et teda ei häiri raha hilisem kättesaamine. “Parem hilja, kui mitte kunagi. Suurem summa korraga on isegi etem,” tõdes ta.

Tulumaksusoodustuse nõrgaks küljeks hindab Sandrak seda, et see ei aita virelevaid peresid. “Taolisi on palju maal, kus valitseb tööpuudus ja tehakse juhuotsi,” rääkis Sandrak “Probleemiks on ka suurte perede emade töötus, sest tööandjad ei kipu neid ametisse võtma.”

Suurpere isa peab põhimõtteliselt õigeks varianti, et riik väärtustab keskmise sissetulekuga ja töökaid peresid. “See korvab osaliselt seninähtud vaeva, aga ei innusta lapsi juurde soetama,” lausus Sandrak. “Mul on hea meel, et soodustust saab alates kolmandast lapsest. Sealt läheb kriitiline pere toimetuleku piir, ja ilma kolmandate lasteta ei taga me ka rahva taastootmist.”

Rahandus- ja sotsiaalministeerium ei oska täpselt prognoosida, kui paljud pered tulumaksuvabastust kasutada saavad. Mõnedel hinnangutel võivad ilmajääjate hulka lugeda enda ligi pooled paljulapselised perekonnad. “Arvan, et see on ülepakutud. Oleme prognoosinud, et soodustus laieneb 32 000 lapsele,” ütles rahandusministri nõunik Madis Müller.

Tulevast aastast maksab riik kõigile nelja- ja enamalapselistele peredele kord kvartalis 600 krooni täiendavat toetust.

Loksal elava viie lapse ema Ülle Tamme sõnul kulub suurele perekonnale igasugune toetus ära. “Oleme võtnud kohustuse oma lapsi igakülgselt arendada. Lapsed saavad mõne raamatu või uue arvutiprogrammi osta,” rääkis Tamm. “Kindlasti on väga palju neid kodusid, kes vajavad seda abi otseseks äraelamiseks.”

Peretoetuse uus liik oli algselt mõeldud neile, kellele ei laiene vanemate väikese või olematu palgatulu tõttu tulumaksuvabastuse sidumine laste arvuga. Sotsiaalministeerium loobus kontrollimise kulukuse pärast sissetulekupiiri kehtestamisest ja otsustas toetust anda eranditult kõigile suurperedele.