„Rootsi õhuväel on kavas osaleda sel kevadel US Air Force’i Ämaris viibimise ajal õppustel koos USA ja Soome hävituslennukitega. Õppused toimuvad vastavalt plaanile, mis on täielikult kooskõlas Rootsi õhuväe eelnevalt tehtud otsusega,” teatas Ljunggren eile tehtud avalduses.

Ta märkis ühtlasi, et Venemaa suursaadik on saanud vastused oma küsimustele. „Kõik väited, et õppuste sisu ja Rootsi poliitikat seoses õppustega saaks tõlgendada järeleandmisena Venemaa survele, on täielikult valed,” kinnitas suursaadik.

„Rootsi kavatseb osaleda õppustel vastavalt otsusele, mille Rootsi õhuvägi tegi pärast USA ja Soome esindajatega läbirääkimist,” rõhutas Ljunggren lõpetuseks.

Rootsi ajaleht Expressen kirjutas esmaspäeval, et Ämarisse planeeritav õppus on Venemaa presidendis Vladimir Putinis ja Vene relvajõudude juhtkonnas rahutust tekitanud.

Maanduma ei pidanudki

Venemaa suursaadik Stockholmis Viktor Tatarintsev kohtus seetõttu möödunud kolmapäeval Rootsi kabinetisekretäri Annika Söderiga, kes kinnitas Tatarintsevile, et Rootsi hävituslennukid ühise õppuse ajal USA ja Soomega Eestis Ämari lennubaasis ei maandu. Seda tõlgendati Rootsi välisministri Margot Wallströmi allumisena Putini nõudmistele.

Paljud Riksdagi liikmed teatasid pärast artikli ilmumist, et ootavad välisminister Wallströmi väliskomisjoni ette selgitusi andma, kuna ei mõista, miks Söder üldse Venemaa esindajaga õppuste tegevust arutas.

Rootsi valitsuse allikad teatasid hiljem, et õppuste käigus pole kunagi olnud plaanis Rootsi lennukite JAS maandumine Ämaris. „Need stardivad ja maanduvad meie Rootsi baasides,” kinnitati ajalehele Aftonbladet.