Harjumaal Harku vallas tõi jaanipäev kaasa mitu veljevarguse juhtumit, politsei andmetel kiputakse suvehooajal rohkem velgi näppama, sest soojal ajal on need lihtsalt uhkemad.

Jaanipäeval keerati Harku vallas Murastes ühelt sõiduautolt maha veljed rehvidega, ent ära viia neid ei jõutud. Teisel sama küla autoomanikul läks kehvemini: tema jäi ilma kõigist neljast veljest koos rehvidega. Kahju on 30 000 krooni eest.

“Üldiselt on nii, et suve tulles panevad paljud autoomanikud alla natuke uhkemad ja kallimad veljed võrreldes talvistega ning see on ka varastele üldiselt teada, et sellised veljed on rohkem väärt,” ütles Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Mihkel Loide.

Hämarus ahvatleb

Politseisse on Loide sõnul veljevarguste teateid laekunud tihti, kuid mitte iga päev. “Valdavalt pannakse selliseid vargusi toime sellistes piirkondades, kus pole kedagi juhuslikult peale sattumas,” ütles Loide.

Veljevargad eelistavad tegutseda hämarates kohtades. Teine valikukriteerium on puuduv või väheefektiivne naabrivalve. Näiteks uuselamurajoonides saavad Loide sõnul vargad “võrdlemisi segamatult liikuda ja tegutseda, kuna võõraid ära ei tunta ja seetõttu ka keegi ärevaks ei muutu”.

Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja rahustas, et ulatuslikku veljevarguste puhangut pole täheldatud. “Kui, siis võis see olla kevadel, kui inimesed vahetasid talverehvid suviste vastu ja panid ka kallimad veljed alla,” ütles ta.

Loide sõnul on tegemist hooajalise kuriteoliigiga – talvisel ajal on selliseid teateid vähem.