Keset turuhoonet asub trepp kaugele paistva suure sildiga „LIHA”. Miks mitte võrrelda hindu poe omadega ja grillimiseks mõni tükk osta? Kuid nina aimab halba. Iga allapoole viiva trepiastmega tunnen üha kuumemat õhku näkku tulevat. Päris all lihalettide juures valitseb meeletu kuumus. Tundub, et isegi kuumem kui juulikuu päikese köetud umbne linnaõhk. Peale kuumuse tungib ninasõõrmetesse vänget haisu, mis on ilmselgelt pärit turul müüdavast lihast.

Ostjaid jagub

Nagu laupäevale kohane, on turul palju inimesi ja müüjad hõikavad: „Palun, palun, värske sealiha!” või „Soodne hakkliha nii seast kui ka veisest!” Huvitaval kombel ostjaid jagub ning mulle ebameeldiv kuumus ja vänge lihahais teisi ostjaid ei häiri. 

Teen lihaturul ringi ja mõtisklen, kuidas inimesed siit liha suudavad osta. Jah, odav on ta tõesti, kuid kas ka tervislik? Kuidas hoiab turgudel silma peal tarbijakaitse-, tervise- või veterinaar- ja toiduamet? Või polegi probleem nii hull, nagu mulle tundub? Ehk on tallinlastel sootuks rauast ninad ja seedeelundid?

Uurin hiljem lihaturu kohta keskturu direktorilt Rein Leemetilt. Direktor mainib, et inimestele meeldib käia keskturul ja hoolimata sellest, et turg pole päris uus, käivad seal needki, kelle rahakott kannataks oste teha ka kallites poodides. „Me ei tööta oma rahvuse, oma kodanike vastu ja me ei taha neile praaki pakkuda,” ütleb Leemet. Ta lisab, et kui inimestele ei meeldi turul käia, siis võivad nad ka poest omale liha osta.

Veterinaar- ja toiduameti peaspetsialist Eve Kukk ütleb, et kuna liha kuulub kõrge riskitasemega toodete rühma, siis käiakse vähemalt kaks korda aastas lihakäitlemise olukorda turgudel kontrollimas. Veel ütleb Kukk, et aasta algusest on ametile laekunud turgudel müüdava liha kohta neli vihjet. „Neist osutus põhjendatuks üks juht, kui tuvastati puudusi lihatoodete käitlemise tingimustes,” täpsustab ta. Aasta esimese kolme kuuga tehti keskturul tegutsevate ettevõtete kontrollimisel kümme trahvihoiatust ja kahel juhul määrati trahv.

Uutel ei lähe hästi

Pidulikult avatud Lasnamäe

turul ulub vaid tuul

Kui Lasnamäe turg 21. mail avati, olid kohal poliitikud ja nagu murdu oli nii müüjaid kui ka ostjaid. Nüüd ulub seal vaid tühi tuul.

Lasnamäe turuga, nagu ka Nõmme ja Mustamäe turuga opereerib Nõmme turu direktor Vello Lokk. Ta märkis, et Lasnamäe turu probleem on klientide vähesus: inimesed lihtsalt ei käi seal.

Mustamäe turg läks Loki sõnul palju paremini käima, sest see on majade keskel ja seal inimesed käivad. „Kui inimesed käivad, siis saavad müüjad oma juurikatest lahti, mitte ei viska neid prügikasti,” lausus Lokk. Ta lisas, et Lasnamäe turu elustamise võimalusi on kavas linnaga arutada.

Turujuht Lokk märkis, et kui Mustamäe turule veel hooned püsti saab, siis läheb see mühinal käima. Nõmme turg on Loki sõnul aga super, klientuur on sel suvel kahekordistunud.

Üsna halvasti läheb ka Kristiine turul, millel on eraoperaator ja mis on samuti pooltühi. Vahur Koorits