Rästikuhammustus on Tallinna kodutute koerte varjupaiga andmeil sel suvel surmanud kümneid koeri.

Koerte varjupaiga töötaja Krista Tammsaare sõnul on neile helistanud kümneid rästikuhammustuse tõttu surnud koerte omanikke. "Räägivad, et käisin oma koeraga metsas, koer niuksatas ja järgmisel hommikul oli lihtsalt surnud," kirjeldas Tammsaar tüüpilist juhtumit.

Neljajalgsest seltsilisest järsku ilma jäänud peremehi on uue koera asjus varjupaika helistanud peamiselt maakohtadest – Saaremaalt, Viljandist ja Raplast.

Tammsaare sõnul on ta ise oma koertega Pääsküla rabas jalutades küllalt usse näinud. "Alles olevat neil see poegimisaeg möödas. Ma vaatan ka ainult jala ette," tunnistas kodus kolme koera ja nelja kutsikat kantseldav varjupaiga töötaja.

Kaheaastane iiri setter Ludwig sai rästikult pureda Sakus ja pääses tõenäoliselt vaid tänu kiirele esmaabile. Koeraga jalutanud naine madu ei näinud. Kui aga looma pea lausa minutitega paistesse läks, kihutati koos lemmikuga arsti juurde.

Eesti Päevalehe küsitlus ussipiirkondade väljaselgitamiseks puhkuselt naasnud inimeste seas andis tunnistust roomajate rohkusest.

Ekstreemsetest juhtumitest rääkis Vääna-Jõesuus suvitanud Riina – kuidas madu temast rannas üle roomas. "Mina päevitasin, lähedal poisid utsitasid ussi roigastega. Korraga põgenes üks meetripikkune nastik. Ehmatasin täiesti virgeks, pärast mõeldes oli uss selline soe ja pehme," meenutas ta.

Tõelise nastikukoloonia avastas looduselamisi harrastav Kaupo tänavu suvel Saaremaalt mahajäetud sadamast. Kohaliku taadi näpunäitel võttis matkaseltskond madusid vaatamiseks kordamööda näpu vahele.

Hoolimata ehmatavatest kohtumistest ei ole Tallinnas ja Tartus tänavu suvel kriitilisi ning ülikiiret abi nõudvaid olukordi inimestega ette tulnud.

Mida teha rästikuhammustusega

Raul Adlas, Tallinna kiirabiarst:

Kõige olulisem, et inimene rohkem ei kõnniks. Käimisel pumpavad jalalihased venoosset verd üles südame ja aju poole, mida kindlasti pole vaja.

Hammustada saanud inimene tuleb kiiresti sõidutada lähimasse suurde haiglasse ja anda kannatanule sõidu ajal tuleb ohtralt juua.

Rästikuhammustuse koht tursub, võib muutuda sinakaks ja hakata valutama. Mao ründega kaasnenud tugeva ehmatuse tagajärjel võivad mõned inimesed kaotada hetkeks teadvuse.

Pärast rästikuhammustust süstivad arstid suures haiglas vastumürki ning kindlasti on patsiendil vaja olla mõnda aega arsti järelevalve all.