Abilinnapea Taavi Aas saatis kaitseminister Jaak Aaviksoole kirja, milles juhib tähelepanu sellele, et avalikkusele teadaolev samba kontseptsioon ja hiljuti linnale esitatud lahendus on erinevad, kusjuures viimane eskiis  ei sobi ei linnaruumi ega ka sambale. „Pakutud konstruktiivne lahendus on linnaruumi esteetiliselt sobimatu,“ ütles Taavi Aas Päevaleht Online’ile.

Kas sammas tuleb neetidega või ilma?

„Sammas pidi olema ühtlaselt helendavast klaasist, aga uuel eskiisil on samba pinna plaadid kinnitatud neetidega, mis jäävad välja paistma. Plaatide vahejooned jäävad ka näha, vaadates moodustub peen joonestik,“ rääkis Aas. „Selline lahendus on kohane tavahoonete klaasfassaadidele, aga mitte sambale.“

Sihtasutuse Vabaduse Monument juhataja Aivar Reiviku sõnul aga pole mõtet paanikat teha. "See oli ainult üks variant, mis näitas klaasikihtide kokkupanemist. Me lükkasime selle tagasi ja nad (tšehhi klaasivabriku spetsialistid - toim.) nuputavad edasi," rahustas Reivik.

Peale fassaadi nuriseb linn veel ka selle pärast, et valgustuslahendus pole valminud ja esitatud pole samba tehnilist lahendust, mis näitaks, kuidas sammas püsti püsima hakkab. "Loomulikult ei ole valgustust, sest see tehakse siis, kui klaasipaneeli lahendus on olemas," selgitas Reivik. "Midagi uut nad siiski (tšehhid - toim.) ei tee, vaid parendavad praegust lahendust."

„Kaitseministeerium ootab meilt kiiret hinnangut, et projektiga edasi minna, aga me ei saa seda hinnangut anda, sest meil ei ole täit dokumentatsiooni,“ nurises Aas. Seevastu Reiviku sõnul pole kiirustada vaja: "28. november on veel oi-oi-oi kui kaugel."

Kas Tallinn on asjaga piisavalt kursis või mitte?

Abilinnapea Aas aga kurdab veel selle üle, et alguses samba ehitamise edenemise jälgimiseks plaanitud iganädalasi projekteerimisnõupidamisi pole peaaegu üldse toimunud. „Kahjuks on toimunud ainult üksikud nõupidamised ja seda peamiselt Tallinna linnaplaneerimise ameti initsiatiivil. Informatsiooni vahetamine ja Tallinna linna esindajate toimuvaga kursis hoidmine on puudulik,“ märgib abilinnapea.

Aivar Reivik ei ole Aasaga nõus. "Tallinnas on istutud neli-viis korda suure seltskonnaga koos ja kõik on saanud oma ettepanekud teha. Kõiki ettepanekuid ei ole muidugi vastui võetud, sest eks linna sees ole ka eriarvamusi," sõnas Reivik.

Linn suunab sambaarutelu erikomisjoni

„Edaspidiste laharvamuste ennetamiseks ning konstruktsiooniliste puuduste väljaselgitamiseks suuname projekti arutamiseks Tallinna linnakujunduskomisjoni, mille töösse on kaasatud loominguliste liitude ja avalikkuse esindajad ning spetsialistid,“ kirjutas Aas kaitseminister Aaviksoole.

Kas linn on end sellega Vabadussõja võidusamba ehitamise projektist distantseerimas? „Me oleme ministeeriumiga sõlminud kokkuleppe ja me ei ole sellest taganenud. Me pidime koostööd tegema, aga töö valmimise tähtaeg on lähenemas ja ministeerium ei ole suutnud esitada lõplikku eskiisi,“ selgitas Aas.