Haki hinnangul on Tabasalu suurim väärtus looduslik ja inimsõbralik keskkond ning vallavalitsus võiks uute elukohtade loomise asemel keskenduda pigem praeguste elanike elukvaliteedi parandamisele.

“Praegu ei ole lähiümbruses näiteks ühtki avalikku laste mänguväljakut. Nüüd hakkavad selle asemel tänavatel vurama hoopis sajad uued autod,” muretses Hakk.

Tabasalu elanike mure põhjuseks on praegu vallavalitsuses avalikustamisel olev detailplaneering, mille järgi Merko Ehitusel on plaanis ehitada asula keskusesse, Harku vallavalitsuse hoone vastu kaheksa neljakorruselist korterelamut.

“Varem planeeriti sellele alale kaks ridaelamut ja kolm väiksemat korruselamut ning selle vastu ei oleks meil midagi, aga 200 uut korterit on liig mis liig,” nentis Hakk.

Harku vallavanema Sulev Roosi hinnangul on probleem kunstlikult üles puhutud. “Tegu on tühermaaga, kus on ainult hulk vanu väsinud saarepuid ning kunagisest kolhoosi bensiinijaamast jäänud kola. Varem asus seal veel ka pioneerilaagi pehkinud barakk, aga selle lasime me lammutada,” kirjeldas Roos olukorda.

Tema sõnul on Tabasalu siiski linn ja mitte mingi maakoht ning elanikud võiksid sellega arvestada. “Tabasallu on ehitatud ka hulk üheksakorruselisi maju. Neljakorruseliste korterelamute kerkimist ei tasu üle dramatiseerida,” leidis vallavanem.

Maa kuulus algselt vallale ja riigile, kuid vald müüs 2,5 miljoni krooni eest oma krundid Merkole maha. Roosi kinnitusel on ka riigil plaanis oma maa müüki panna. “Kui Merko maade omanikuks sai, siis avaldasid nad soovi ala detailplaneering üle vaadata ning ridaelamute asemel kortermajad ehitada. Mina siin seadusega mingit vastuolu ei näe,” nentis Roos.

POLIITILINE KONFLIKT. Vallavanema kinnitusel on tema eesmärk praegu kasutult seisvale alale rakendus leida ning valla elu edasi viia. “Valla peamine tulu laekub üksikisiku tulumaksust ning loomulikult oleme me uutest elanikest huvitatud,” selgitas ta.

Roosi hinnangul on kogu konflikt võtnud poliitilise värvingu ning seetõttu ta kokkulepete võimalikkusesse ei uskunud. “Kui kinnistu omanik Merko ja elanikud omavahel kokkuleppele jõuaksid, siis võiks ehitus krundil alata mõne kuu jooksul. Kui elanikud detailplaneeringu aga protestivad, siis on võimalik, et asi jääb lihtsalt seisma ning tühermaa asula keskelt ei kao kuskile,” lausus vallavanem.

Merko Ehituselt ei õnnestunud Tabasalu korterelamute asjus mingit kommentaari saada.

Tabasalu elanikud kogunesid reede õhtul, et detailplaneeringuga seonduvat arutada. Andres Haki kinnitusel esitatakse planeeringu vastu ametlik protest.