Tasu ei saa

Nii Peedule kui ka kantsler Veiko Talile saadetud päringutele vastas pressiesindaja Sigrid Laev: „Agris Peedu on nõustunud osalema Addenda OÜ poolt korraldataval koolitusel. Nende vahel ei ole sõlmitud võlaõiguslikku lepingut ning selle koolituse eest ei saa tasu rahandusministeerium ega ka Agris Peedu.”
Ministeeriumi esindaja ütles, et igaks puhuks tuleb taotleda luba otseselt ülemuselt, mis omakorda kooskõlastatakse veel ka juhtkonna tasemel. „Kui koolitustegevus on teenistusülesannetega vahetult seotud, siis ei kuulu see eraldi tasustamisele.”
Samuti rõhutati statistikat, mille kohaselt pakub riigihangete ja riigiabi osakond väga palju iseenda korraldatud tasuta koolitusi ning nõuandeid nii hankijatele kui ka pakkujatele. 2011. aastal koolitati sedasi ministeeriumi andmeil ligi 2000 inimest ning vastati kokku 1300 nõustamispäringule.
„Meie poole on korduvalt pöördunud ka koolitusfirmad, kes pakuvad samuti riigihangete alaseid koolitusi. Koolitusfirmade pakkumisi on vastu võetud paaril korral eesmärgiga esitada omapoolseid seisukohti ka nendele isikutele, kes pole rahandusministeeriumi koolitustele jõudnud või ei ole nende kohta teavet saanud. Eesmärk on olnud tagada ühtse teabe kättesaadavus võimalikult paljudele isikutele,” märkis Laev.

Kuid kui ametnikke lubatakse tasuta eraettevõtete tasulistele koolitustele, tekitab see küsimuse, kuidas toimub rahandusministeeriumis nende koolitusettevõtete väljaselgitamine, kellele antakse kasutada tasuta ametniku ressurss.  
Paraku pärimisele, kas ministeeriumis korraldati enne ametniku tasuta koolitajaks suunamist näiteks koolitusettevõtete vaheline vähempakkumise laadi konkurss, millega selgitatakse välja kõige efektiivsemalt riigi ressurssi kasutav pakkuja, polnud asutusel kinnitavat vastus anda. Küll aga tõsteti esile, et Agris Peedu osaleb lähipäevil täiendava tasuta ka ühe teise ettevõtte (koolitusfirma Excellence) koolitusel ettekandega „Koolitushanked – kuidas tellida tulemuslikku koolitust?”. Arvestades fakti, et tippametnike ressurss on Eestis väga piiratud, ehk peaks rahandusministeerium esmalt iseenda tarvis läbipaistvalt paika panema, milliste tulemuskriteeriumitega antakse ametniku tasuta tunnid ettevõttele raha eest edasimüümiseks.