IRL-i fraktsioon teadis otsusest juba hommikul, kuid peab kinni kokkuleppest vaikida. Reformierakonnast on peale Ansipi eestseisuses kohal veel erakonna riigikogu fraktsiooni juht Jaanus Tamkivi, fraktsiooni aseesimees Remo Holsmer, fraktsiooni liige ja endine justiitsminister Kristen Michal ning erakonna peasekretär Martin Kukk.

Meelsust ei varja

Selles, et Tõe Komissari näol on tegemist Reformierakonna siseelu imehästi tundva erakonnaliikmega, pole kahtlust: ta ei varjagi oma meelsust ning iroonitseb ja ütleb vahel lausa väga halvasti sotsiaaldemokraatide, Keskerakonna ja mõnikord harva ka IRL-i kohta.

Juba enne pressiteateid teadis ta: millal lõpetab prokuratuur Reformierakonna kriminaalasja, et Äripäev kaotab kohtuvaidluse oravatega, et rahandusminister Jürgen Ligi kandideerib Eesti Panga presidendiks, et erakonna juhatus viskab Silver Meikari välja, et Tartus seostatakse Meikariga Rein Kilgi nime. Ta on ideoloogiline: siunab eelkõige keskerakondlasi Tallinna teeaukude ja sundparteistamise pärast, Harta12-le allakirjutanuid ja rahvakogu, meedikuid streikimise pärast, kõiki Reformierakonna kriitikuid. Ta on üsna õelalt mõnitanud Ahto Lobjakat, Kadri Simsonit, Priit Kutserit, Indrek Tarandit, Harri Taligat, president Toomas Hendrik Ilvest, Eesti Päevalehte, Postimeest, ajakirjanikke, sotsiolooge ja avalikku arvamust üldiselt.

Mitmel korral on see tekitanud Twitteris olukorra, kus Tõe Komissariga väitlejad soovitavad tal öelda neid asju oma nime all, mitte peituda varjunime taha. Geograafiliste asukohtade, liigse avameelsuse, taustainfo ja eri allikate kaudu on kõige tõenäolisem, et tegemist on Reformierakonna Tallinna piirkonna arendusjuhi, väikeinvestori ja börsikuninga Rene Ilvesega.

Peale Vaheri kandidatuuri teadis Ilves ka hästi varjatud börsisaladust, et suvel soovib Pro Kapital uuesti Tallinna börsile tulla. Esmaspäeval pidi tulema teade, pühapäeva õhtul teatas sellest Tõe Komissari tviit.

Siseinfo ei tuleks kõne allagi (kuigi Ilvese abikaasa on ametlikult tööl Nasdaq OMX Tallinna börsil, tol hetkel küll lapsepuhkusel), sest see oleks karistatav. Küll aga kommenteerib väikeinvestor Ilves esmaspäevases Äripäevas teemat: tema hinnangul on Pro Kapitali IPO Tallinna börsile igati hea uudis.

Mitu varianti

Rene Ilvese kõrval võib selle kommentaatori nime taga tegelikult olla kasvõi Kristen Michal ise (kes Eesti Päevalehe küsimusele vastab kirjalikult ja abstraktselt, et ei tviidi), erakonna peasekretär Martin Kukk või hoopis Reformierakonna hall kardinal, omal ajal anonüümse tviitijana paljastatud Vaikne Don alias Rain Rosimannus. Või on tegemist hoopis ühistööga, kus hästi informeeritud paarist-kolmest Reformierakonna liikmest koosnev seltskond ajab oma ideoloogilist liini? Tõde võibki peituda viimases mõttes: suur osa infot võib tulla just neilt isikutelt. 



Neli küsimust

Rene Ilves, kas vastab tõele, et teie olete Twitteris Tõe Komissar?

Kust selline väide? Ma jälgin küll seda kontot, jah.

Te ütlete otse välja, et teie ei ole tviitinud Tõe Komissari nime alt?

Äkki ma ei ütle mitte midagi?

Te ei ütle mitte midagi?

Jätan kommenteerimata.

Igatahes me kavatseme kirjutada sellest juhtumist ja lisame kindlasti sinna juurde, et kõige tõenäolisemalt olete see teie.

Ma ei saa ju midagi öelda, et mida te kirjutada saate. Ma lihtsalt ise ei sooviks kommenteerida.



Mõned näited tviitidest

Eelmise aasta 26. oktoobril tviitis Tõe Komissar: „Kui Reformierakond kiidab heaks finantstehingute maksu, siis minnakse sügavalt oma põhimõtete vastu. Seda jama on raske kommenteerida.” Talle vastab suhtekorraldaja Andreas Kaju: „Ainus RE liige, keda kujutan ette aktiivselt selle vastu protestimas, on Meelis Atonen. Kas tõekomissar on paljastunud :).” Tõe Komissar Kajule: „Eks ole teisigi, kes on mures ettevõtluskeskkonna pärast. Samuti halvendab ettevõtluskeskkonda veeteede tasu tõus.” Kaju: „Jah, veeteede tasud on ka meie klientide mure. Samas peaks kokku leppima, kas murdmise tasub maksumaksja või vahetu kasusaaja.” Uuesti Tõe Komissar: „Tänane ettepanek on selline, et enim maksjad saavad vähim kasu. Nt Tallink, kellel on kõrge jääklassiga laevad.”

28. märtsil kirjutas Äripäeva arvamustoimetaja Vilja Kiisler loo „Reformierakond dikteerib teemad”. Kiisler kirjutas, et lehes pidanuks olema Reformierakonna esindaja haldusreformiteemaline arvamuslugu, kuid seda ei tulnud, sest ükski reformierakondlane ei soovinud sel teemal kirjutada. Kiisleri arvamusloo peale tviitis Tõe Komissar: „Huvitav, kas Vilja Kiisler on Siim Valmar Kiisleri sugulane?”