Kuna asjaosalised on igasugustest arvudest rääkides napisõnalised, siis saab rääkida vaid oletuslikust summast, mis on kahekordse olümpiavõitja ja kahekordse maailmameistri nime dopingumustast puhastamiseks kulunud.

Selge on, et kõige rohkem, ligikaudu kolmveerand kogukulust, läheb Veerpalul ilmselt advokaatide nõuannete eest tasumiseks. Samal ajal aga on mitmest allikast Eesti Päevalehele kinnitatud ka seda, et Veerpalu nõustavad vandeadvokaadid Aivar Pilv ja Ilmar-Erik Aavakivi on teinud väga palju tööd ära pro bono ehk ühiskondlikus korras tasuta. Väidetavalt ei käsitle Pilve advokaadibüroo Veerpalu kaasust kui klassikalist ärivaidlust, kus n-ö esimesest sekundist stopper käivitada.

Vandeadvokaat Aivar Pilv jääb teemat kommenteerides kidakeelseks. „Kahjuks ei saa ma kliendi soove ja seisukohti arvestades jagada lisaks varem ajakirjanduses avaldatule mingeid täiendavaid kommentaare, selgitusi ja muljeid seoses Andrus Veerpalu asjaga. Advokaadina ei pea ma ka ise seda momendil õigeks,” märkis ta.

Abistajad olemas

Mati Alaver ütles, et Andrus Veerpalu saavutused on tema sportlaskarjääri jooksul olnud nii veenvad ja rõõmustavad, et pooleli oleva kohtuprotsessi kulu on tiim suutnud tänu vastutulelike annetajate abile seni katta. Alaver andis mõista, et abistajaid on olnud nii suusaringkonnas tuntud kui ka tundmatute ettevõtjate seas. Niisiis ei oleks Veerpalu nime puhastamist saanud ette võtta, kui teda ei aitaks mõned Eesti ettevõtjaid. Paraku üritavad nad ise jääda tagasihoidlikult varju.

„Tõsi on, et Euroopas, täpsemalt Šveitsis kohtus käimine on kallis. Vandeadvokaat Aivar Pilv tegi mitmeid aeganõudvaid tausta-uuringuid, et leida meile appi võimalikest üks paremaid sealseid spordikaasustega tegelevaid advokaadibüroosid. Šveitsi spordiarbitraažis ei ole kohustuslik sealsete advokaatide kasutamine, kuid kohalike spetsialistide oskuste, sealse õigusruumi tundmise ning kogemuste tõttu on Šveitsi advokaatide kaasamine hädavajalik. Kuigi loomulikult ei ole see odav,” rääkis Alaver.

Veerpalu kasutab Šveitsis advokaadibüroo Froriep Renggli nõuandeid. Sealne partner dr Lucien W. Valloni on üks tuntumaid Šveitsi spordivaldkonna asjatundjaid, kes praktiseerib just spordiarbitraaži kaasustes. Valloni aga ei soovinud mingil moel Veerpalu kaasust kommenteerida, põhjendades seda spordiarbitraaži ja Šveitsi üldisele õigusemõistmise korrale ning konfidentsiaalsusreeglitele. Teine advokaat, Thilo Pachmann on Šveitsis samuti tunnustatud spordiarbitraaži vaidluste advokaat.

Teise Šveitsi spordivaidlustega tegeleva advokaadibüroo Scherrer Jenny & Partneri vandeadvokaat Kai Ludwig kinnitas, et nii Valloni kui ka Pachmann on seal kandis väga hästi tuntud ja tunnustatud spordiõiguse ja -arbitraaži spetsialistid.

Mis puudutab Šveitsi spordivaldkonna advokaatide (tunni)tasusid, siis sellele ei taha Ludwig kaugeleulatuvaid hinnanguid anda. „Üldiselt on niimoodi, et advokaaditasu sõltub nõustamisvaldkonnast, kaasuse raskusest ning on valdavalt kooskõlastatud kliendi ja büroo vahel sõlmitud lepingus. Seega, väga raske on öelda, kui palju võib maksta Andrus Veerpalu nõustamine, sest hind võib varieeruda eri põhjustel,” jäi Ludwig diplomaatiliseks.

Šveitsi ajakirjanik Dominique Strebel, kes on tegelenud just advokaatide ja juristide tegemiste uurimisega, rääkis Eesti Päevalehele, et sealsete advokaatide tunnihind kõigub 160–700 euro vahel. „Oletan, et Thilo Pachmann, kes ei ole büroo partner, teenib vähemalt 350, ja Lucien W. Valloni vähemalt 500 eurot tunnis,” arvas ajakirjanik.

Kuid tuleme tagasi Lausanne’is käigu juurde. Kolm päeva kohal, 12-tunnised kohtuistungi päevad. Peale seitsmeliikmelise tiimi käisid Veerpalu kaitseks tunnistusi andmas suusaliidu endine peasekretär Jüri Järv ja endine tippsuusataja Jaak Mae. USA-st lendas Šveitsi ka välisekspert Donald Berry.

Kui vandeadvokaadid Pilv ja Aavakivi töötasid 130-eurose tunnihinnaga, siis kolmepäevane maratonistung võis Veerpalule maksta 8320 eurot (lisaks käibemaks). Vandeadvokaat Lucien W. Valloni töö võis neil päevil maksta ligikaudu 16 000 eurot, tema advokaadist kolleegi Thilo Pachmanni hind aga olla umbes 11 200 eurot.

Sealsetele õigusabikuludele lisanduvad summad lennupiletite, hotelli, üüriauto ja tõlketeenuse eest. Alaveri väitel püüti võimalikult säästlikult läbi ajada. „Delegatsiooni liikmed lendasid sinna turistiklassis ning kohapeal ööbiti kolmetärnihotellis,” kirjeldas Alaver. Tegelikult ei ole needki odavad, öö Lausanne’i kolmetärnihotelli üheinimese toa eest võib maksta juuli keskpaigas 108–208 eurot

Veerpalu delegatsioon sõitis kõigepealt Genfi Finnairi liinilennukiga ja sealt edasi väikebussiga Lausanne’i. Praegu, umbes kuu aega ette ostes on võimalik saada sinna Tallinnast edasi-tagasi lennupilet 380 euroga.

Väga oluline oli ja on sünkroontõlgi Karin Keerdo-Massa tasu. Spetsiifilisema sõnavaraga sünkroontõlge maksab ligikaudu 40–50 eurot tunnis.



ANALOOGNE JUHTUM

Sinkewitz esialgu pääses

Vahetult enne jaanilaupäeva kirjutas cyclingnews.com, et mullu märtsis kõrge kasvuhormooni (HGH) taseme tõttu võistluskeelu saanud jalgrattur Patrik Sinkewitz mõisteti Saksamaa spordikohtus õigeks, kuna leiti, et WADA meetodeid ei saa usaldada. Sinkewitz eitas pärast võistluskeelu saamist süüd ja kaebas otsuse edasi spordikohtusse. Saksamaa dopinguagentuur (NADA) pole aga sellega nõus. „Kohtuotsus ei selgita, miks Sinkewitzi veres nii kõrge kasvuhormooni tase mõõdeti,” ütles NADA esindaja. NADA pöördub Sinkewitzi kaasusega rahvusvahelisse spordiarbitraaži Lausanne’i.



KOMMENTAARID

„Aitan alati, kui on võimalik”

Oliver Kruuda
ettevõtja

Ettevõtja Oliver Kruuda kinnitas, et on Veerpalu ja Alaveri pooleli oleva dopingukaasuse asjus materiaalselt aidanud. „Ma aitan alati, kui mul on võimalik aidata. Pean väga lugu Mati Alaveri ja Andrus Veerpalu tööst. Nad on kangelased, Eesti spordi legendid. Nende töö on olnud aastate jooksul innustav. Kui minu poole pöörduti, siis ma ütlesin, et teeme ära, pole probleemi!” kõneles ta.

Ent Kruuda jätab enda teada, millise summaga tegemist on. „Ausõna, ma ei mäleta. Tõesti ei mäleta. Ma tegelen iga päev nii palju erinevate numbritega, et tõesti ei suuda meenutada. Minu teada ei veel miljonit kulunud,” ütles ta napilt.

„Arbitraažist tuleb kindlasti positiivne otsus,” avaldas Kruuda lootust ja lisas, et peab meeste toetamist heaks investeeringuks.

„Veerpalu toetajaid on palju”

Sandor Liive
ettevõtja

Eesti suusaliidu president, Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive ütles, et tema ei ole seni isiklikult Andrus Veerpalu rahaliselt toetanud.

„Mina ei ole raha andnud, aga mul on heameel öelda, et neid ettevõtjaid, kes on Veerpalu tiimi toetanud, võib juba päris mitme käe sõrmedel kokku lugeda. Mina tegelen selle asjaga pidevalt, aga mitte materiaalse külje pealt,” rääkis Liive.

Täpsemalt – Eesti suusaliidu pangakontode kaudu ei liigu Veerpalu tiimile ühtki eurosenti, küll aga tegeleb suusaliit sportlasele lobitöö ja toetava administratiivse abi tagamisega.

Liive ise aga sai hiljuti 2000 eurot palgatõusu, kui Eesti Energia nõukogu otsustas eelmisel nädalal juhatuse liikmete palkasid tõsta. Liive palk tõusis 8800eurolt 10800 euroni. Nii et võimalus Veerpalu tiimi toetada Liivel on.

„Küsige Veerpalu käest!”

Toomas Annus
ettevõtja

Ehitusettevõtja ja Eesti suusaliidu juhatuse liige Toomas Annus ei kinnitanud ega lükanud ka ümber väidet, et on Andrus Veerpalu tema kurnavas kohtukaasuses toetanud. „Küsige Veerpalu käest! Kena päeva!” oli Annus napisõnaline.

Mullu novembris ütles Annus Postimehele: „Praegu ei ole ma isiklikult veel rahaliselt toetanud, aga kindlasti toetan, kui nad hätta jäävad. Mina olen ka Mati Alaverile öelnud, et kui häda käes, siis palun küsige. Ma tean, mida advokaadikulud tähendavad.” Seda ta tõepoolest teab. Kui Annus ja tema nn maadevahetuse kohtuasjas süüdistuse saanud ettevõtted Harju maakohtus õigeks mõisteti, selgus, et Toomas Annusele mõistis kohus riigilt välja 611 810 eurot.

„Toetan Karupesa tiimi”

Arti Arakas
ettevõtja

Suusaliidu juhatuse liige, kinnisvaraärimees ja ka ise kirgliku suusatajana tuntud Arti Arakas, kes on aastate jooksul toetanud nii noortesporti kui ka Eesti tippsuusatajaid Jaak Maed, Šmigunide tiimi ja Kaspar Kokka, ütles, et Veerpalu ei ole tema poole õigusabikulu tasumise palvega pöördunud. „Seni ei ole ma seda vaidlust kuidagi rahaliselt toetanud. Ma püüan end alati sedasorti asjadest eemale hoida. Kas kunagi [toetan]? Jätame selle, praegu ei ole sobiv aeg,” vastas Arakas ja vabandas, et tal on kiire. Ühtlasi kinnitas ta, et hoolimata peetavast vaidlusest toetab ta endiselt Karupesa tiimi, mille juhatuse liige on Veerpalu, ja ka muud suusatamise valdkonda kuuluvat.