„Sõber ostis oma 75-aastasele emale poes käimiseks mopeedi. Memm saab mopeediga imehästi hakkama. Tee on tuttav ja mõni kilomeeter poeni on talle jõukohane. Aga lähim registritalitus on sealgi 50 kilomeetri kaugusel,” rääkis Miidla.

Paljud on hädas ka sellega, et aeglase mopeediga kaugele ARK-i sõitmine on väga ajamahukas. „Minu lähim ARK-i-esindus on 60 kilomeetri kaugusel Tallinnas. Seega ma peaks esmalt minema autoga maale, milleks kulub umbes tund. Siis pean võtma rolleri ja sõitma sellega Tallinna ARK-i, mis võtab vähemalt kaks tundi. ARK-is läheb arvestuslikult tund aega, sest ilmselt tuleb ka oodata. Siis jälle tagasi kaks tundi. Kokku läheks rolleri registreerimiseks vähemalt kuus tundi,” arvutas Tõnu Rabi. Ta pole ainus: kuna terve Eesti peale on 18 ARK-i esindust, on ilmselge, et nii mõnestki maakohast on sinna nii pikk maa, et mopeedi registreerimiseks tuleb varuda terve tööpäev.

Ühekordne ülevaatus

„Oleks veel, et ma oleks rolleri kellegi suvalise inimese käest ostnud! Aga ma ostsin ta poest täiesti uuena ja kõik dokumendid on olemas,” ütles Rabi. Sama meelt on Miidla: „Liiklusseaduse kohaselt on mopeedid vabastatud korralisest tehnonõuetele vastavuse kontrollist ehk tehnoülevaatusest. Omaniku allkirjaga kinnitatud mopeedi raaminumbrit saab ju politsei kontrollida, kui liiklusjärelevalvet teostab. Milleks on vaja inimesi lollitada? Ma ju ei taha registreerida asja, mida mul ei ole, ja sellele kindlustuslepingut sõlmida.”

„Esmasel registreerimisel tuleb sõiduk ette näidata,” kinnitas ARK-i pressiesindaja Timo Vijar. „Kuidas me muidu teame, kas see sõiduk on üldse reaalselt olemas ja mis seisukorras see on? Me peame sõidukit vaatama, et näha, kas see on komplekteeritud ja sõidukõlblik. Kui roller ei ole sõidukõlblik, ei saa seda ka ju registrisse võtta,” selgitas Vijar.

Kuigi esmasel registreerimisel on ARK mopeedi tehnoseisundist huvitatud, pole hilisem tehnoülevaatus kohustuslik.



TARVILIK TEAVE

- Mopeedi registreerimine maksab ligi 16 eurot.

- Liiklusseaduse järgi on mopeed kahe- või kolmerattaline kuni 50 cm³ mootorimahuga sõiduk, mille valmistajakiirus on 25–45 kilomeetrit tunnis.

- Kuna uue liiklusseaduse järgi on mopeed mootorsõiduk, peavad kõik mopeed olema registreeritud, varustatud registreerimismärkide ja liikluskindlustusega hiljemalt selle aasta 1. juuliks.

- Mopeedi registreerimise riigilõiv on 9,58 eurot, millele lisandub registreerimismärgi riigilõiv 6,39 eurot.

-Tänavu 1. aprilli seisuga on mopeede registreeritud 2323. Kui palju on neid Eestis kokku, pole veel teada.

- ARK-i esindusi on kokku 18.