Praeguseks on riigil aga küpsenud plaan vana hoone hoopiski lammutada, et seejärel täpselt vana välimuse järgi üles ehitada ja kõrvale kaksiktorn püstitada.

Esialgse plaani järgi 20–25 miljonit eurot maksvasse majja kolib superministeerium ehk rahandus-, majandus-, sise-, sotsiaalministeerium.

Riigi Kinnisvara AS-i kommunikatsioonijuht Madis Idnurm selgitas, et tehnilised ekspertiisid näitasid, et hoone fassaad on sedavõrd halvas seisukorras, et ei vasta enam säilitamiseks vajalikele nõuetele. Samuti on hoone kandekonstruktsiooni seisukord halb ja vundament tuleb ümber ehitada. Põhjusi on teisigi. „Näiteks tuleb vastavalt kehtivale detailplaneeringule parkimiskohad rajada olemasoleva hoone alla,” lisas Idnurm.

Kehtestatud detailplaneeringut pole Idnurme sõnul vaja muuta, sest uus hoone jääb väliselt samasuguseks. Muudetakse aga korruseplaane: kui praegu on hoone iga korrus jagatud väikesteks kabinettideks, siis plaanitavas kaksiktornis paigutatakse töötajad suurtele avatud tööpindadele. Sissepääs majja, mis praegu asub Pärnu maantee poolses küljes ja kus asub ka ministeeriumi parkla, tehakse Suur-Ameerika tänava poolsele küljele. „Oluline on suunata inimesed otse tänavale, mitte läbi parkla,” märkis kaksiktorni üks arhitekt Martin Aunin. Uue hoone projekteerivad arhitektuuribüroo EA Reng arhitektid Aunin, Marti Kahu ja Martin Melioranski.

Asjatu matkimine

Idnurme sõnul peaks hoone projekt valmis saama selle aasta lõpuks ja pärast seda kuulutatakse välja hange ehitaja leidmiseks. Hoone ehitust loodetakse alustada järgmisel aastal. „Kas kõigepealt ehitatakse uus torn ja siis lammutatakse vana või vastupidi, ei ole veel selge,” märkis Idnurm. Uude hoonesse saab plaanide kohaselt sisse kolida 2016. aasta alguses. Tähtaeg on algsest plaanist kaks aastat hiljem. „See tuleneb sellest, et masu ajal võeti projekt tööplaanist maha ja nüüd hakkasime asjaga taas tegelema,” lisas Idnurm.

Läinud kuul tutvustati eskiisprojekti ja ideed hoonet lammutada praeguse hoone arhitektile Ülo Ilvesele, kes aga ei ole projektiga täielikult nõus. Kolm peamist küsimust, mis tal tekkisid, olid: kuhu ministeerium ehituse ajaks kolib, miks on uue hoone sissepääs tihedama liiklusega Suur-Ameerika poolsest küljest ja miks hoonet on üleüldse tarvis lammutada. „Maja taga staadionil on ehitamiseks ju vaba ruumi palju,” märkis Ilves. „Kui ta [rahandusministeeriumi hoone] üldse maha võetakse, siis võiks olla ka mõni teine lahendus. Ei pruugi matkida seda torni, mis praegu on,” arvas arhitekt.

Ilvesega on samal seisukohal ka Eesti arhitektide liit. Nimelt soovitas liit möödunud aasta lõpus maja praegusel kujul säilitada, põhjendades seda kirjalikus seisukohas: „Hoone näol on tegemist arhitektuuriväärtusliku ehitisega 1970-ndatest aastatest, mis stiilipuhtalt kajastab oma ajastu arhitektuurilist suundumust.”

Liidu direktori Ingrid Mald-Villandi sõnul kuulsid nemad otsusest hoone soovitusest hoolimata maha lammutada ja samal kujul üles ehitada eelmisel kuul. „See plaan tundub liidu poolt vaadates imelik,” ütles Mald-Villand. Ta selgitas, et juhul kui hoonet ei saa endisel kujul alles hoida ja peab lammutama, siis võiks juba tõesti uue arhitektuurilise lahenduse leida.

Idnurm ütles, et uut projekti ei tehtud seepärast, et arhitektuurikonkursil välja käidud kaksiktornid on riigi meelest Suur-Ameerika tänavale sobiv lahendus. „Praegu on selline maja parim, kuigi me ei välista, et 50–60 aasta pärast tuleb otsus ümber mõelda, sest linn areneb,” arvas Idnurm.

Asenduspinnad kaalumisel

Rahandusministeeriumi haldusosakonna nõunik Tarmo Tallermaa selgitas, et ministeeriumi jaoks ei ole vahet, kas tuleb remont või lammutamine, sest asenduspinnale tuleb igal juhul minna.

„Kõige lähemad oleks maksu- ja tolliametist vabanevad ruumid,” käis Tallermaa välja idee, kus ministeerium ehitustööde ajal asuda võiks. Lõkke tänaval asuv hoone on tema sõnul hea seepärast, et asub Suur-Ameerika tänava lähedal ja ruumid peaksid vabanema 2013. aasta teises pooles, kui valmib ameti uus maja Ülemistel.

Kuna detailplaneeringus ei kaalutud olemasoleva hoone lammutamist, siis peab Tallinna linnaplaneerimise amet vajalikuks korraldada eskiislahenduse avalik väljapanek, mis toimub 30. juulist 30. augustini.

Eelmisel aastal valitsuse heaks kiidetud idee eelduseks oli ka kava, et hoonet ei ehita riik, vaid eraettevõtja, kellelt seejärel hakatakse maja rentima. Kolme ministeeriumi mahajäetavad hooned kavatsetakse müüa.

Praegu on rahandus-, majandus-, sise- ja sotsiaalministeeriumil vanade hoonete peale kokku ligi 25 000 ruutmeetrit pinda. Uues hoones nähakse ette vaid 14 500 ruutmeetrit, millega loodetakse nelja ministeeriumi peale saavutada 50-protsendiline energiasääst.
AjaloostRelvastatud valvega plaanikomitee

Rahandusministeeriumi hoone ehitati 1977. aastal ja oli algul ENSV plaanikomitee arvutuskeskus. Lisaks plaanikomiteele oli majas Eesti majandusarengu instituut ja hiljem majandusministeerium. Teise korruse ruume renditi välja ka riigivaraametile ja Eesti Pangale. Alates 1993. aastast on hoones rahandusministeerium.

Maja ehitamiseks kasutati valuuta eest ostetud ehitusmaterjale – näiteks nn santehnika oli Soomest toodud –, mis oli tolle aja kohta väga haruldane. Välismaised ehitusmaterjalid tegid majast ühe Tallinna esinduslikuma büroohoone. Hoonesse sissepääsul seisis ees relvastatud valve.

Keldris oli kauplus, kust sai osta viinereid ja liha, mida tavalises linnapoes saada ei olnud. Poodi said eelisjärjekorras tippjuhid ja osakondade juhatajad, nendest järelejäänut said osta kõik teised töötajad. Ministeeriumi pikaajalised töötajad meenutasid, et maja hoiti hästi korras, remonditi pidevalt, vahetati aknaid ja soojustati. See võib olla ka põhjus, miks hoone nii kaua vastu on pidanud.RemontAmetnikud koju tööd tegema

Kuna rahandusministeerium läheb täismahus remonti, saavad töötajad asenduspinnale kolida ega pea kodus töötama nagu välisministeeriumi ametnikud. Nimelt algab lähinädalatel välisministeeriumi hoone (Islandi 1) remont, mille käigus paigutatakse töötajaid tubades ringi ning mõnel juhul tuleb tööd teha ka kodus.

„Kui suures mahus kodus ollakse, ei oska veel öelda, kuid võib-olla peavad mõned inimesed paar tundi päevas kodus viibima ja saavad siis ajutisele töökohale tulla,” ütles välisministeeriumi pressiesindaja Helen Rits.

Korruste kaupa tehtava remondi ajal vahetatakse välja hoone küttesüsteem ja aknad. Ministeeriumi sõnul on remondiks vajalikud ettevalmistustööd tehtud.