Liibanoni sisejulgeolekujõudude juht kindralmajor Achraf Rifi ütles eile Eesti Päevalehele, et nad otsivad röövitud eestlasi endiselt ühtaegu nii Liibanonis kui ka Süürias.

„Me jätkame oma pingutusi, aga kahjuks on tõsi, et uudiseid meil teile praegu ei ole,” sõnas Rifi kahetsusega. „Ma ei saa teile anda üksikasju turvalisuse kaalutlustel. Kuid me jätkame peamiste liinide uurimist. Me jätkame kuni lõpliku lahenduseni, see tähendab kurjategijate kinnivõtmise ja röövitute vabastamiseni,” kinnitas Rifi.  

Pärast röövlite maikuus internetti üles pandud teist videot, millest on nüüd möödas juba üle kuu aja, ei ole ka Liibanoni sisejulgeolekujõud eestlaste kohta rohkem infokilde ega uusi jälgi saanud. „Ei, paraku ei midagi uut. Teame, et teine video tuli ka Damaskusest. Ehk et videod tulid Damaskusest,” ütles Rifi, kelle sõnul suheldakse praegu seetõttu otse Süüria režiimiga. „Eesti võimud ja Prantsuse võimud diskuteerivad süürlastega,” selgitas kindralmajor. Kuid tema sõnul ei tähenda see, et töö käib nüüd üksnes diplomaatilisel tasandil, vaid ikka endiselt ka julgeolekutasandil.

„Jah, märgid näitavad endiselt Süüria poole,” kinnitas ta. Kas sellisel juhul on Liibanoni jõududel üldse enam põhjust Liibanoni pinnal otsinguid jätkata? „Ikka on põhjust otsida ka Liibanoni pinnal. Me ikka otsime siin edasi. Nad võivad väga kergelt viia eestlasi Süüriast Liibanoni ja tagasi,” selgitas Rifi, et pantvange üle piiri viia on kurjategijatel endiselt võimalik.

Seniajani on Liibanoni jõududel tabamata ka üks peamine kahtlusalune, eestlaste esmase kinnivõtmise peaideoloog ja täideviija Wael Abbas. „Tema on jah endiselt jooksus koos teiste isikutega,” möönis Rifi.

Uus valitsus

Teadupärast võttis Liibanonis 13. juunil võimu üle uus valitsus, mida juhib nüüd uus peaminister Najib Mikati. Enne seda toimus kindralmajor Rifi ja mõne vahepealse valitsuse ministri vahel avalikkuse ees äge sõnavahetus – Rifi sõnul takistas tollane telekommunikatsiooniminister tema ligipääsu eestlaste otsimiseks olulisele informatsioonile. Sellega andis ta justkui mõista, et minister teeb koostööd pantvangide kinnihoidjatega. „Jah, mul olid konfliktid mõnede poliitikutega,” kinnitas Rifi nüüd. Enda jätkamise kohta oma ametis vastas ta vaid: „Praegu ma jätkan.” Ühtlasi kinnitas ta, et praegune uus poliitiline olukord ei ole eestlaste otsimist kuidagi mõjutanud. Oma läbisaamist uue peaministri Mikatiga hindas ta ise heaks. Kui aga küsisime, kas Mikatil on Süüriaga sõbralikud suhted ja kas see võib äkki aidata eestlasi leida, vastas Rifi, et ta seda ei kommenteeri. Tema sõnul on tegemist poliitilise küsimusega, millele temal ei ole alust vastata.

Rifi sõnas, et ta mõistab seitsme kadunud eestlase peresid, kes ootavad konkreetsemaid uudiseid. „Peredel on loomulikult täielik õigus oodata lõplikku resultaati,” sõnas ta ja kinnitas, et Liibanoni julgeolekujõud teevad kõik, mis nende võimuses, et eestlased saaksid tagasi koju.

Pääsenud

••    Prantsuse ajakirjanikud pääsesid vabadusse

Eile päeval jõudsid Prantsusmaa pinnale tagasi kaks prantsuse tele-ajakirjanikku, Hervé Ghesquière ja Stéphane Taponier, keda pärast Afganistanis röövimist 18 kuud kinni hoiti. „Me oleme väga, väga õnne-likud,” õhkas Taponier.  Ghesquière kinnitas, et neid ei pekstud ja süüa anti piisavalt, kuid üleelamine oli siiski ränk. Välja said nad oma ruu-mist vaid kaks korda päevas, koidi-kul ja hilisõhtul, et tualetis käia.

••    Kaheksa kuud hoiti üksinduses

Kaheksa esimest kuud hoiti neid üksinda, teineteisest eraldatuna. „Mind päästis raadio. Oluline oli mitte ennast käest lasta, organiseerida oma aega, teha füüsilist trenni,” selgitas Ghesquière. „Me jäime optimistideks,” kinnitas ka Taponier.