Piirkonna ainus sularahaautomaat, SEB panga oma, asub kohaliku kultuurikeskuse hoones. Selle juurde pääseb vaid siis, kui kultuurijuht maja ukse lahti teeb. Suvisel tööajal on vallamaja ja ujulaga samas hoones paikneva kultuurikeskuse uks loomulikult lahti, aga mitte nädalavahetustel. Seetõttu pole haruldased telefonikõned, mis algavad sõnadega: „Kuule, ega sa majas pole, sularaha oleks hädasti vaja.”

Kultuurijuht Toomas Tikerperi oma hädaabiteenust ei reklaami, kuid asula vahel kohatud inimesed rääkisid heal sõnal nii temast kui ka ujulavõtme hoidjast, kes hädalised pangaautomaadi juurde lasevad – külarahvast ju vaja aidata.

„Kui ujula Ants ukse lahti teeb, saab ikka raha,” teadis pensionär Sulev Põld, kes eile keskpäeval bussipeatuses mustikate kokkuostjaid ootas. Ka Evi Habakukk, samuti mustikaämber pihus, kinnitas, et on kultuurijuhi käest sularahaabi saanud. Tiina Pillesaare sõnul on küla avalik saladus, kuidas tööajal väliselt luku taga oleva rahaautomaadi juurde pääseda. Kõik kinnitasid, et on kentsakavõitu sularaha kättesaamisega harjunud, sest järgmised sularahaautomaadid asuvad alles veerandsaja kilomeetri kaugusel Mustvees ja veelgi kaugemal Iisakus.

Hea, et pangabuss käib

Pillesaar kostis, et ega see pidev sularahajama ikka õige ka ei ole. Hea veel, et pangabuss käib ja postkontor töötab, nii saavad oma rahaasjad korda ajada ka need vanurid, kes pangaautomaati pelgavad. „Hoidku vald end rahva pahameele eest, kui pangaautomaat ära viiakse või side kinni pannakse,” lõi kolme lapse ema käed puusa.

Toomas Tikerperi aga täpsustas, et tavaliselt tuleb ta tööle kaheksa paiku hommikul ja siis saab juba sularaha võtta, kuigi ametlikult algab pangaautomaadi töö üheksast. Viie paiku läheb maja uks kinni. Sügisest alates õhtuti läheb pangaautomaat lukku aga alles siis, kui ujula oma uksed sulgeb, umbes poole kümne paiku. Kui majas on mõni tähtsam üritus või pidu, pole välistatud sularaha saamine keskööni. „Õnneks öösiti koju helistatud pole,” rõõmustas Tikerperi.

Kentsakas olukord on kestnud alates 2007. aastast. Tollane vallavanem Indrek Kullam meenutas, et toona oli kättevõideldud sularahaautomaadist ilmajäämise hirm nii kole, et vald nõustus panga sooviga paigutada sularahaautomaat mitte avaliku kohta tänava veeres, vaid õhtul suletavasse kultuurimajja. Avinurme kauplus siis automaadist huvitatud polnud.

SEB pank põhjendab sularahaautomaadi majas, mitte tänava veeres hoidmise vajadust turvakaalutlustega.



ALTERNATIIV

Konsum aitab hädast

SEB panga kommunikatsioonijuht Evelin Allas andis teada, et nad otsivad Avinurme sularahaautomaadi probleemile lahendust.

„Oleme huvitatud, et kliendid pääseksid oma rahale igal ajal ligi ja et sularahaautomaadi kasutamine oleks neile mugavam,” teatas ta. Allas lisas, et SEB pangale on teada Konsumi kaupluseketi kava hakata järgmisel aastal Avinurme uut poodi ehitama. Pangal on plaan masin kaupluse valmimise järel sinna paigutada.

„Oleme uurinud ka varianti paigutada sularahaautomaat kuni Konsumi valmimiseni kusagile mujale sobivasse kohta. Läbirääkimised ja arutelud käivad. Aga peale turvalisuse on meie jaoks oluline ka sidevahendite olemasolu,” selgitas Allas.