Von Krahli teater otsib järelkasvu

Von Krahli teater, mille trupi enamiku moodustavad vanuselt neljakümnele lähenevad näitlejad, teeb pingutusi, et näiteseltskond nooreneks.
Von Krahli teatri noorendamise vajadus oli ette teada ja sellepärast koolitati Peeter Jalaka algatusel teatri tarbeks Viljandi kultuuriakadeemias kursus näitlejaid, kes on nüüdseks kooli edukalt lõpetanud. Noored teatritegijad andsid endast märku diplomilavastustes, nagu „Idioodid”, „Kuningas Lear”, „Hedda Gabler” ja „12 Karamazovit”. Nende teatrisse tööle saamine on aga masu aja rahaliste raskuste tõttu probleem. „Enamus leiab rakendust Von Krahlis, aga raha otsimine on alles pooleli,” ütleb Peeter Jalakas asjade käigu kohta.
Von Krahli juhtum räägib sellest, et pikaajalised kavad ei pruugi viletsal ajal aastakaupa peost suhu elades hästi teoks saada. „Ma olen igal aastal teavitanud ministeeriumi noortest näitelejatest, kes peaks meile tulema,” nendib Peeter Jalakas. „Ministeerium lubas meile nüüd järgmises eelarveaastas palgaraha viie noore näitleja jaoks. See on sama palju, kui läks möödunud aastal meie teatris kärpesse, nii et me oleme ikkagi sama lõhkise küna ees.”

Riik: jõudumööda aitame

Tõnu Lensment
kultuuriministeeriumi teatrinõunik

Järgmiseks aastaks meil teatrite tegevustoetused põhimahus ei suurene. Aastatel 2009–2010 toimunud eelarvekärped olid ka kultuuriasutustele keerulised, kuid praeguseks on paljud asutused leidnud lahendusi lisavahendite saamiseks, näiteks suurendades omatulu.
Ministeerium on hästi kursis kõikide teatrite toetusevajaduse ja kitsaskohtadega ning jõudumööda otsitakse kõigile ka lahendust.
Praegu käib 2012. aasta riigieelarve menetlemine, kuid lähtudes NO99 taotlusest kavandab kultuuriministeerium tulevaks aastaks teater NO99-le lisavahendeid publikutribüüni ehituseks. Von Krahli teatrit on kavas toetada kuni viie töökoha loomiseks.