Vähe on teada ka vendade mineviku kohta. Nad kolisid juba aastaid tagasi Eestist Inglismaale, kus Eesti Päevalehele teadaolevalt ootasid ees vanemad vennad ja ema. Enne seda elasid nad mitu aastat Jõgeval vanaisa hoole all. Välismaale kolides side Eestiga siiski ei katkenud. Mõne kunagise koolikaaslasega käidi endiselt läbi.

Vendade kohta ei leia palju peale selle, et neile meeldib tänavakunst ja eesti räpp eesotsas Beebilõusta ja Suure Papaga.

Vennad on sotsiaalmeedias äärmiselt tagasihoidlikud ja nende kohta ei leia palju peale selle, et neile meeldib tänavakunst ja eesti räpp eesotsas Beebilõusta ja Suure Papaga. Ühe endise koolikaaslase sõnul oli tegemist igati eeskujulike poistega. Benjamin esindas kooli spordis ka maakonna meistrivõistlustel. Sporti ei jätnud ta ka Suurbritannias Londoni äärelinnas koolis käies.

Jaanuari lõpus Pärnumaal toimunu tabas noormeeste tuttavaid šokina. Nüüd ei soovi nii mõnigi endine tuttav ega ka praegu Eestis elav vend neist enam sõnagi rääkida.

Millegipärast olid ­Benjamin ja Filip-Artur Eestis tagasi ning 14. jaanuari öösel sattusid nad Häädemeeste vallas politseipatrulli huvi­orbiiti – Benjamini juhitud Fordil olid küljes teise sõiduki numbri­märgid. Kontrollimisel leidsid politseinikud autost veel ühed numbrimärgid, mis olid varastatud samal ööl Pärnus Papiniidu tänaval. Politsei alustas juhtunu kohta menetlust ja kohus karistas Benjamini liiklusrikkumise eest 15-päevase arestiga. Samal ajal jätkus numbrimärkide varguse menetlus.
Benjamin Hiienurm

Politsei oli autost leidnud ka kolm relvamaketti ja näomaskid, mille omamine pole keelatud, kuid mis oli politsei jaoks ohu märk. Kuna mõlemad kinnipeetud on Eesti kodanikud, aga elavad Suur­britannias, võttis politsei ühendust ka Europoliga.

Polnud alust kinni pidada

Välismaa kolleegide info näitas, et kuigi noormehed on Inglismaal kandnud karistust röövimise eest, ei seostata neid parasjagu ei Eestis ega ka mujal Euroopas ühegi kuriteoga. Kui Benjamini 15-päevane arest lõppes, polnud alust teda kauem kinni pidada. Ta vabanes 29. jaanuaril.

31. jaanuaril kella 23.10 ajal saabus politseile teade, et Pärnu­maal on taksojuhilt röövitud sõiduk Mercedes-Benz ja seda juhtinud 65-aastase mehega ei ole õnnestunud ühendust saada. Esialgsetel andmetel sai taksojuht väljakutse Pärnu lähedale Pulli külla.

Leedu politsei pidas vennad kinni. Hiljem selgus, et autos olid ka verised kindad ja gaasipüstolid.

Politsei tegi kindlaks, et umbes tund aega enne hädaabisse tehtud kõnet oli auto Eestist Ikla kaudu lahkunud. „Võtsime kohe ühendust Läti ja Leedu kolleegidega, et sõiduki asukoht kindlaks teha. Kella kolme ajal öösel peatasid Leedu politseinikud meie antud kirjeldusele vastava takso ja informeerisid Eesti politseid, et sõidukis on kaks noort meest, kuid mitte kadunuks jäänud taksojuhti,” kirjeldas sündmusi Pärnu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Üllar Kütt.

Leedu politsei pidas autos olnud vennad kinni. Hiljem selgus, et autos olid ka verised kindad ja gaasipüstolid. „Samal ajal jätkasime otsinguid taksojuhi asukoha tuvastamiseks, lootes teda elusana leida” sõnas Kütt. 1. veebruari hommikul leiti Pulli küla lähedalt taksojuhi surnukeha.

„Kuigi Eesti politseinikel ei olnud võimalik üle kuulata kumbagi Leedus kinni peetud noormeest, oleme teinud aktiivselt tööd sündmuskohalt tõendite kogumiseks ja meeste päevase teekonna kindlakstegemiseks. Samuti oleme kontaktis Leedu kolleegidega,” rääkis Kütt.

Praegu Leedus vahi all

Leedu kohus otsustas Leedus kinni peetud Benjamini ja Filip-Arturi kaheks kuuks vahi alla võtta.

Lääne ringkonnaprokurör Gardi Anderson taotles vendade vahistamist kohe ka Eesti kohtult ja koostas Euroopa vahistamismääruse nende välja­andmiseks Eestile. Praegu toimub Leedus väljaandmismenetlus. „See, millal mehed Eestile välja antakse, sõltub eelkõige sellest, kas nad vaidlustavad oma väljaandmise või mitte,” sõnas Anderson.

Samuti koostas ­prokurör esmaspäeval Panevėžyse proku­ratuurile õigusabi­taotluse Leedust asitõendite väljaandmiseks ja kohapeal lisatõendite kogumiseks.

Politsei palub kõigil, kellel on vendade kohta pretensioone või teavet nende viimase aja tegevuse kohta, võtta ühendust numbril 112.