Ametiühingud on korduvalt rõhutanud valmidust pidada valitsuse ja tööandjatega läbirääkimisi töölepingu seaduse rakendamiseks, arvestades oluliselt muutunud majandusolukorraga, ometi pole neid läbirääkimisi toimunud, teatas EAKL.

Juba 27. märtsil saatsid Ametiühingute keskliit ja Teenistujate ametiliitude keskorganisatsioon TALO peaministrile ühise kirja, kus kinnitasid valmisolekut arutada töölepingu seaduse kompromissvariante, mis lähtuvad töötajate ja tööandjate võrdse kohtlemise põhimõttest.

„Fakt, et peaminister on mistahes läbirääkimisi tõrjunud, annab tunnistust tahte ja huvi puudumisest,” ütles Taliga. „Majanduskriisi võimendamine poliitilise kriisiga tõestab veel kord, et võimust võttis soov teisitimõtlejatele nö jõuga ära panna.”

Täna esitas reformierakond riigikogule töötuskindlustuse seaduse muutmise seaduse eelnõu, mis muuhulgas tühistaks mullu kokku lepitud töötuskindlustushüvitiste tõusu, jõustades aga tööandjatele olulised muudatused töötajate koondamisel.

„Seda saab nimetada vaid sõnamurdlikkuseks ja pahauskseks käitumiseks,” tõdes ametiühingujuht. „Selline poliitik ei saa peaministrina jätkata.” Kinnitas ju valitsus aasta tagasi korduvalt, et seadust muudetakse vaid juhul, kui sellega on nõus ka ametiühingud ja tööandjad.

Uus töölepingu seadus pidi pakkuma turvalist paindlikkust. Kavandatud muudatused töötajaile aga turvalisust ei taga.