Veterinaar- ja toiduameti analüüsi tulemused kinnitasid, et Talleggi kanad on nakatunud lindudele ohtlikku Newcastle’i tõppe, ning need saadetakse edasi Inglismaa laborisse.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel ütles, et 200 000 kana hukkamine sõltub Inglismaal tehtavate analüüside tulemustest, kuna just seal tuvastatakse tõve patogeensusindeks.

“Kui tõve patogeensusindeks on suurem kui 0,7, siis tuleb kanad hukata. Kui indeks on väiksem kui 0,7, siis ei ole vaja midagi ette võtta, sest selline tõvevorm ei ole ohtlik,” selgitas Pärtel.

Inglismaa analüüside tulemused peaksid Pärteli kinnitusel selguma järgmise nädala alguses. Lindudele ohtlik tõbi avastati Talleggi kanadel selle nädala alguses.

Viimane suurem Newcastle’i tõve puhang oli selle aasta augusti lõpus Viljandimaal Abja kanafarmis, kus seetõttu hukati gaasiga 5000 lindu. Abjas oli Pärtli sõnul tõve patogeensusindeks 1,6.

Inimest ei ohusta

Riik hüvitas osaühingule Abja Muna kanade hävitamisega seotud kahju valitsuse reservfondist. Osaühingu ühe omaniku Urmas Laidvee sõnul oli otsene kahju ligi 200 000 krooni. Abja-Paluoja ümbruses kehtestati toona kolmekilomeetrine ohuala.

Newcastle’i haigus ehk lindude aasia katk on ägeda kuluga lindude viirushaigus, mida iseloomustavad kopsupõletik, entsefaliit ja verevalumite teke ning suur suremus. Haiguse levik linnukarjas on ülikiire, lindude suremus võib ulatuda kuni 100 protsendini.

Inimesele tõbi ohtlik ei ole ning Talleggi mune võib edasi süüa. Isegi haigestunud kanade munade söömine on inimesele ohutu.