„Tallinna vapimärk on linnapoolne eriline austusavaldus, linnavalitsus peab neid kahte ülesseatud kandidaatidest väärikaimaks,“ ütles linnapea Edgar Savisaar linnavalitsuse pressiteenistuse vahendusel.

Arnold Rüütel väärib linna hinnangul vapimärgiga tunnustamist märkimisväärse koostöö ja teenete eest Tallinna linna arengule kaasa aitamisel Eesti Vabariigi presidendina.

Jüri Uppin on tuntud Eesti vabadusvõitluse ajaloo, ideede ja rahvuslike põhiväärtuste propageerija, tema algatusel on korrastatud ja tseremooniapaigaks kujundatud Jüriöö park ning loodud traditsioonid mitmete tähtpäevade ja riiklike sündmuste tähistamiseks. Alates 2002. aastast on Uppin Tallinna teenetemärgi kavaler.

Taotluse anda Tallinna vapimärk president Arnold Rüütlile esitas Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Jüri Uppini kandidatuuri seadis üles Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut.

Seni on Tallinna vapimärgi pälvinud muusikud Neeme Järvi, Eri Klas ning Veljo Tormis, kirjanik Jaan Kross, maalikunstnik Olev Subbi, arhitekt Dmitri Bruns, ühiskonnategelane ja kunstnik Heinz Valk, Eesti Lähimineviku Okupatsioonide Muuseumi rajaja Olga Kistler-Ritso, president Lennart Meri, emeriitprofessor Mati Hint, näitleja Ita Ever, kultuuriajaloolane Jüri Kuuskemaa, poliitik ja ühiskonnategelane Edgar Savisaar ja ajakirjanik Urmas Ott.

Teenetemärk 22 silmapaistvale inimesele

Ühtlasi otsustas linnavalitsus teha linnavolikogule ettepaneku anda Tallinnale osutatud eriliste teenete eest 22 silmapaistvale isikule teenetemärk.

Linnavolikogu otsuse eelnõu kohaselt antakse Tallinna teenetemärk 2009. aastal olümpiavõitjale ja maailmameistrile kettaheites Gerd Kanterile, festivali „Kuldne mask” eestvedajale ja korraldajale Svetlana Jantšekile ning Tallinna linnapeale aastatel 2005-2007, Euroopa Rohelise Pealinna idee ellukutsujale Jüri Ratasele.

Linnavalitsuse ettepaneku kohaselt pälvivad teenetemärgi ka vaba ühiskonna ja demokraatia arendaja Rein Ruutsoo, Tallinna kohaliku omavalitsuse aktiivne edendaja Toomas Sepp, linnaplaneerimise arendaja ja endine linna peaarhitekt Igor Volkov, Tallinna vanalinna kui ülemaailmse tähtsusega ajaloopärandi väärtustaja Kersti Nigesen, keskaja päevade korraldaja ning Eesti rahvusliku käsitöö traditsioonide hoidja ja arendaja Liivi Soova.

Samuti saab teenetemärgi edukas kommunaalmajanduse valdkonna arendaja Tallinnas Ain Valdmann, kauaaegne ja tulemuslik kohaliku omavalitsuse asutuste ja riigiasutuste juht Raik Saart, Tallinna sotsiaalhoolekandesüsteemi aktiivne arendaja Kersti Põldemaa, noorsootöö edendaja Eve Annus, kauaaegne tulemuslik haiglajuht Ralf Allikvee, Tallinna ühistranspordi pikaajaline arendaja Hugo Linholm, linnaliinide bussijuht, kauaaegne linnakodanike eeskujulik teenindaja Väinu Kaabel, kauaaegsed linnateenistujad Tiiu Hurt ja Sirje Meidra.

Teenetemärgi saavad ka Tallinna ettevõtluse, majanduse ja turismi arendaja Aleksander Kofkin, tulemuslik ettevõtluse arendaja Jüri Riives, majanduse ja hariduse arendajale Hanon Barabaner, ortopeedia arendaja ja oma koolkonna kujundaja Arne-Lembit Kööp ning kauaaegne treener-pedagoog Reet Krieger.

Tallinna teenetemärk on antud alates 1995. aastast kokku 137 isikule.

Esimest korda annavad linnavolikogu esimees ja linnapea vapimärgid ja teenetemärgid autasustatavale kätte Tallinna Raekojas Tallinna linna päeval 15. mail.