Linnavolikogulased Tarmo Kruusimäe ja Andres Luusi esitasid linnavalitsusele linnavolikogu otsuse eelnõu, näeb ette koostöös riigiga Tallinnasse kommunismiohvrite memoriaali rajamise.

Linnavalitsus möönis oma täna tehtud otsuses, et Eesti kommunismiohvrite mälestuse jäädvustamine on enesestmõistetavalt tähtis ettevõtmine, kuid memoriaali Tallinnasse rajamine pole paugupealt võimalik. „Vajalik on kõigepealt riiklikul tasandil kaaluda erinevaid asukohti erinevates Eesti omavalitsustes ning leida neist sellisele olulisele mälestusmärgile parim,“ põhjendas linnavalitsus oma otsuses.

Linnavalitsus leiab, et nii tähtsat asja üksi ajada ei saa. „Ka ei saa Tallinna linnavalitsus kui üks 227 omavalitsusest võtta endale sellise riiklikult olulise objekti rajamisel koordinaatori rolli,“ teatab linnavalitsus ja lisab, et presidendi kantselei või valitsuse juurde tuleks moodustada ümarlaud, kuhu kuuluks linnade liidu, Eesti maaomavalitsuste liidu, loomeliitude ja kommunismiohvrite ühenduste esindajad.
Kommunismiohvrite memoriaal idee üks algatajatest Tarmo Kruusimäe (IRL) on vastupidisel seisukohal Tallinna abilinnapea Taavi Aasale, toonitades kommunismiohvrite memoriaali rajamise tähtsust just Tallinna.

Eelnõu esitaja, IRLi poliitik Tarmo Kruusimägi polnud linna otsusega rahul. „Kommunismiohvritele pühendatud mälestusrajatisi peaks olema loomulikult üle Eesti ja kindlasti rohkem kui üks, kuna režiimi all kannatas terve Eesti. Samas volikogu menetluses oleva kommunismiohvrite memoriaali eelnõu eesmärgiks on luua väga konkreetne üleriiklik memoriaal Tallinna kui Eesti Vabariigi pealinna. Pealegi ei saa me üle ega ümber faktist, et Tallinnas kannatas kommunistliku terrori all kõige rohkem inimesi,“ ütles Kruusimägi.