Tööõigusalane nõustamine jätkub, sest nõudlus selle järele on suur, mida näitab selgelt ka eelmise kuu statistika, ehk siis tööõigusalast nõu said üle 400 abivajaja, teatas Raepress.

Tööõigusalane nõustamine toimus detsembris 20 tööpäeval. Detsembris 20 tööpäeval toimunud nõustamiste käigus käis abi küsimas kokku 412 inimest, kellest otseselt töötuid oli 75.
Pöördujate koguarvust moodustavad eestlased 32 protsenti, vene keelt kõnelevad isikud 68 protsenti, ehk siis eestlasi oli 13 ja vene keelt kõneleivad isikuid 282.
Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli sõnul on käesoleval raskel majanduslikul perioodil linna poolt töövõtjatele tasuta pakutav õigusabiteenus väga vajalik.
„Pöördujatest, kes veel ei olnud töötud, kaotab lähiajal, ehk siis jaanuarist-märtsini 2009, töö umbes 90-95 protsenti,“ lausus Mutli.
„Pöördujate ootus on, et neile kõik suusõnaliselt ära selgitatakse, vaatamata sellele, et välja on pandud hulgaliselt infomaterjale. Harvad ei ole juhud kui pöördujal ei ole vaja õigusabi, vaid pigem psühholoogi, ärakuulajat, lohutajat.“
Abilinnapea lisas, et ligikaudu 90 protsenti vene keelt kõnelevatest pöördujatest ei valda riigikeelt ka tavasuhtluse tasemel, millest omakorda tingitud see, et ei saada aru näiteks tööandja poolt antud teatistest, töölepingu ja tööraamatu kannetest ning tööturuameti poolt väljastatud dokumentidest.
„Need pöördujad ei ole võimelised koostama ise dokumente, tihti isegi töölepingu lõpetamise avaldusi, rääkimata töövaidlusavaldusest või -hagist,“ selgitas Mutli.

Enim küsimusi tuli järgmistest valdkondadest: töölepingu lõpetamine 268 korral, sealhulgas koondamise küsimus.
71 juhul küsisid inimesed nõu saamata palkade ja 131 korral hüvitiste kohta. Tööturuteenuste kohta küsiti nõu 97 juhul ja töölepingu muutmise kohta 65 juhul.
Tööõigusalased konsultatsioonid algasid Tallinna Linnavalitsuse infosaalis ettevõtja infopunktis alates 1. detsembrist.
Nõustamine toimus ja toimub ka edaspidi elava järjekorra alusel.
Konsultant vastab küsimustele, mis puudutavad töölepingut, puhkust, töötasu, aga ka kollektiivseid töösuhteid.
Lisaks sellele on abivajajatele kättesaadavad infomaterjalid tööturuameti ja töötukassa teenuste kohta.
Vastuvõtuajad on: esmaspäeval kella 8.15–18.00, teisipäeval, kolmapäeval, neljapäeval kella 8.15–17.00, reedel kella 8.15–14.00.
Juristi konsultatsioonid toimuvad Vabaduse väljak 7, Tallinna Linnavalitsuse infosaali ettevõtja infopunktis.