Tallinna linnavalitsuses on arutlusel eelnõu, mille kohaselt tõstetakse 0,6-protsendiline maamaksumäär 1,5 protsendini, mis tähendaks valusat hoopi eramaa omanike rahakoti pihta.

Kui praegu peab Nõmme maaomanik tuhande ruutmeetri suuruse krundi eest tasuma maamaksu 1920 krooni aastas, siis uue plaani kohaselt tuleks sama maatükki eest tasuda 4950 krooni aastas.

Abilinnapea Eha Võrgu sõnul vajab Tallinn maamaksumäära suurendamist, sest riik pole kinnisvarahindade tõusule vaatamata juba kuus aastat teostanud maa uut hindamist. “Kinnisvarahinnad on võrreldes 2001. aastaga kerkinud ligikaudu kümme korda. 2008.–2011. aasta linna eelarvestrateegiasse on maamaksust laekuvate tulude kasv planeeritud teadmisel, et maa korralise hindamise teeb riik hiljemalt 2008. aastal,” lausus Võrk.

Abilinnapea peab absurdseks fakti, et Tallinnas, mis on ühe kallima maa ja suuremate sissetulekutega omavalitsus, on maamaks kõigist omavalitsustest üks väiksemaid. “Tallinnast madalam kehtiv maamaksumäär on Eestis vaid kahes omavalitsuses – Mustjala ja Lümanda vallas,” selgitas Võrk, kuid rõhutas, et plaan on alles arengujärgus.

Tallinna linnavolikogus Reformierakonna fraktsiooni kuuluv Mati Eliste pidas linnavalitsuse  plaani põhjendamatuks ning maaomanikele väga karmiks. “Ma sooviks tõesti näha põhjendust, miks sellist maamaksutõusu plaanitakse. Tallinn peaks olema ju piisavalt rikas, et seda lihtsalt raha otsasaamisega ei tohiks põhjendada,” arutles Eliste.

Tallinnas opositsiooni kuuluv Reformierakond tegi kahe nädala eest linnavolikogus ettepaneku langetada maamaks 0,3 protsendini, kuid toona jäi ettepanek linnavolikogus toetuseta.

Opositsioon pole rahul

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liige Liisa Pakosta peab praegust maamaksu suurust täiesti põhjendatuks. “Kahe ja poole kordset tõstmist IRL õigeks ei pea, kuid samas ei poolda me ka Reformierakonna populistlikku soovi maamaksu alandada,” selgitas Pakosta.

Nõmme Tee Seltsi kuuluv Raivo Vilu suhtus linnavalitsuse plaani rahulikult. “Eestis on maa niigi alahinnatud ning hindade tõusu pole võimalik vältida, kuid peaks arvestama, palju inimesed välja kannatavad,” arvas Vilu.

IRL-i fraktsiooni aseesimehe Tiit Sinissaare sõnul on loogiline, et luksus maksab. “Hajaasustusega alal kulub inimeste teenindamiseks rohkem raha infrastruktuuride tööks, kuid nii suur maamaksutõus ei ole kindlasti õige samm.”

Nõmmel eramaja omav Agnes maamaksutõusu ei tervita. “Kahe ja poole kordne tõus oleks ikka ääretult suur. Kui tõuseks ainult maamaks, siis ei tekiks probleemi, kuid praegu tõusevad ju kõik teised hinnad ka,” leidis Agnes.

Maamaks

200 miljonit krooni tulu

•• Praegune maksumäär kehtib 2002. aastast, mil linn alandas senise 1,2-protsendise maamaksumäära 0,6 protsendile, sest riigi korraline hindamine tõstis Tallinnas maa väärtust keskmiselt 2,6 korda.

•• Maamaksumäära tõstmisega tõuseks Tallinna linna maamaksust saadav tulu keskeltläbi 200 miljoni krooni võrra.