Linnavalitsuse homse istungi eelnõust selgub, et linn ei nõustu volikogu esitatud ülesandega raba kohaliku omavalitsuse kaitse alla võtta.

Põhjustena toob linn välja, et loodusobjektide kaitse alla võtmise menetluse lõpptähtaega ei ole võimalik kindlaks määrata. "Kaitse alla võtmise menetlus on avalik protsess, mille täpne ajaline kulg ei ole prognoositav," põhjendas linn eelnõus.

Vastavalt Tallinna linnavolikogu määrusele on linnavalitsuse pädevuses loodusobjekti kaitse alla võtmise menetluse algatamine, aga seda alles pärast eelmenetluse läbiviimist, mis Pääsküla raba suuruse ala puhul on aeganõudev, põhjendas linn.

"Eelmenetluse raames on teostatud ekspertiis, mis tuvastas Pääsküla rabal kohaliku kaitse alla võtmise eeldused. Pääsküla raba kohaliku kaitse alla võtmise menetluse algatamise otsustamine on tehniliselt võimalik 2010. aasta esimeses pooles," märkis linnavalitsus.

Mittetulundusühingud Hooliv Jätkusuutlik Tallinn ja Nõmme tee selts esitasid aasta alguses keskkonnaministeeriumile ettepaneku moodustada Harku raba alale riiklik maastikukaitseala.

Riikliku kaitseala moodustamisel ei ole linna hinnangul aga kohaliku kaitseala moodustamine otstarbekas.

Põhjusena tõi linnavalitsus välja looduskaitseseaduse § 13 lõike 2 järgi kui kohaliku omavalitsuse tasandil kaitstav loodusobjekt võetakse kaitse alla kaitsealana või kaitstava looduse üksikobjektina, jääb loodusobjekt ka kohaliku tasandi kaitse alla, kuid kaitsekordade vastuolu korral kohaldatakse kaitseala või kaitstava looduse üksikobjekti kaitsekorda.

Harku raba kohaliku kaitse alla võtmise menetluse algatamise saab otsustada pärast keskkonnaministeeriumi seisukoha selgumist riikliku maastikukaitseala moodustamise kohta nimetatud alale.