15. juunil 2005 otsustas linnavalitsus linnapea Tõnis Paltsu eestvõttel algatada menetluse 6. mai 1999. aasta linnavolikogu otsuse üle, mis algatas Viru Keskuse juurdeehituse detailplaneeringu. Palts ei lubanud linnaplaneerimisametil Viru Pojale ehitusluba anda ning hakkas uurima, kuidas jätta Viru Poeg ehitamata.

"Linnavalitsus on otsustanud seda menetlust jätkata, mis tunnistaks detailplaneeringu osaliselt kehtetuks," ütles planeerimise eest vastutav abilinnapea Kalev Kallo, kes ise oli varem pigem juurdeehituse pooldaja kui vastane.

"Selle menetluse käigus on räägitud väga paljude erinevate ametitega, kes on sellega seotud ning tänaseks päevaks pooldatakse detailplaneeringu ümbervaatamist. Vahepeal on toimunud igasugu asju, näiteks Kesklinna valitsus teatas, et Tammsaare park on looduskaitse alla võetud pärast detailplaneeringu kehtestamist," selgitas Kallo.

See, et Tammsaare park on looduskaitse all, on üks argumente ehituse vastu. Samuti on selleks UNESCO eksperdi hinnang, mis hoiatab, et Viru Poja ehitamine võib kaasa tuua arutelu teemal, kas Tallinna vanalinn sobib UNESCO kultuuripärandi nimekirja.

Lõpliku otsuse tegemine on linnavolikogu pädevuses, kes praegu kehtiva planeeringu 1999. aastal ka kehtestas.

"Arendajal on kehtetuks tunnistamise puhul õigus otsust kohtusse kaevata. Linnavalitsus peab suutma siis näidata, et otsus oli kaalutletud ja põhjendatud, põhjused peavad olema olulised," märkis Kallo.

Selleks tellib linnaplaneerimisamet erinevaid ekspertiise, et otsus oleks põhjendatud.

AS Uus Viru ja Viru Keskusele on saadetud linnapea Jüri Ratase allkirjaga pöördumine algatada läbirääkimised osaliselt kehtetuks tunnistamise tingimustes, et proovida enne asi kohtuväliselt lahendada.

Tiiu Laks / Askur Alas