Kõlava nimega Tallinna Vee-ettevõtjate Järelevalve Sihtasutus on tegutsenud 2002. aastast alates. Selle juhatuse esimehe Aare Vaalma sõnul sõlmis linn Tallinna Vee erastamisel asutusega lepingu selle üle, millised peavad olema vee kvaliteet ning muud näitajad. Miks peaks seda tööd tegema aga sihtasutus, mitte näiteks linna kommunaal-

amet, kelle ülesanne on vee-ettevõtjatega veemajandusalase koostöö korraldamine ning ka kvaliteedi jälgimine?

“Kui kommunaalamet tegeleb kahekümne viie asjaga korraga, siis meie valmistame ette linna otsuseid, anname soovitusi lepingute üle läbirääkimiseks või linna eelarve koostamisel,” tõdeb Vaalma, ilmselt tahtmatult mõista andes, et linn ei saa tööga hakkama. “Lõplikud otsused langetavad siiski linnaametnikud,” möönab Vaalma.

Palju pädevaid inimesi

Sihtasutuse juhatuse liikmed valitakse rahvaliitlase Vaalma sõnul avalikul konkursil linnavalitsuse kinnitatud põhikirja järgi. “Olen küll oma erakonnaga seotud, kuid siin ruumis olen sellest rääkimise keelanud,” lisas Vaalma.

Sihtasutuses on aga lisaks juhatuse liikmetele tööd leidnud mitmed võimekad inimesed. Endine kauaaegne linna sisekontrolör, keskerakondlane Viktor Vassiljev sai pärast seda, kui tema erakond sattus ajutisse opositsiooni, sihtasutuse kontrollinõunikuks. “Kontrollinõunik Vassiljev töötab välja siht-

asutuse eesmärkide täitmiseks vajalikud kontrollimeetmed ja vastutab nende rakendamise eest,” teatab kodulehekülg www.veevalve.ee endiselt. Detsembri algusest on nõunik juba Haabersti linnaosa vanem.

Sihtasutuse teine nõunik on veelgi hiilgavama minevikuga. “Arendusnõunik Peeter Lepp korraldab sihtasutuse suhtlust Tallinna linnavalitsuse ametite ja muude pädevate asutustega,” tutvustatakse samas reformierakondlasest ekslinnapea portfelli.

Nõunike palka sihtasutus ei avalikusta. Vaalma tõdeb, et need on omavahel kokku lepitud ja avaldamisele ei kuulu. “Gunnar Oki palgaga seda võrrelda ei anna ja kadetsemiseks pole põhjust,” lisas ta.

“Algul võis loodud sihtasutusel olla tõesti mõte, et jälgida veeturul toimuvat,” arvab Isamaaliidu Tallinna organisatsiooni juht Toomas Tõniste. “Täna tundub küll, et tegemist on pelgalt vajalikele inimestele palga maksmise kohaga.”

“Miks peaks kulutama kaks miljonit krooni aastas tööle, mida peaks tegema linnavalitsus, või kui viimane seda ei suuda, siis kas või volikogu juurde moodustatud komisjon täiesti tasuta,” on Tõniste rahulolematu.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tallinna piirkonna esimehe Jaak Juske arvates tuleb siht-

asutuse tegevust kindlasti kiiresti kontrollida volikogu revisjonikomisjonil, mis aga Keskerakonna vastuseisu tõttu pole kahetsusväärselt siiani uut esimeest saanud. “Sellisel kujul ja selliste kuludega pole küll mõtet sellist asutust tööl hoida,” ütleb Juske.