Peatraumaga võib lõppeda ka kiikumine metalltorudega kiigel, kui maha libisenud põnn endale lauaga vopsu kuklasse saab. “Eestis on olnud surmajuhtumeid kiikedega, aga seda ei avalikustata,” ütles maastikuarhitekt Ülle Grišakov.

##Standard maksab ligi tuhat krooni. Aastase Uku ja 3,5-aastase Kauri ema sõnul on hea mänguväljaku tunnusteks puhas liiv ja ohutud mänguvahendid. “Kui titt alles roomab, siis on liiva puhtus väga tähtis. Teravad ääred ja mänguväljakul jooksvad koerad on aga lausa ohtlikud,” ütles Kristina Mets (29).

Teravaid servasid ja katkiseid liumägesid kardavad ka teised lapsevanemad. Väljakule lapse mängima lubamist takistab ka räpakas liivakast ja sellest aeg-ajalt läbi jalutavad kassid-koerad.

Eelkõige turvalisuse tagamiseks on koostatud Euroopa mänguväljakute standard. Tasuta seda ei levitata – asjahuvilistel on võimalik standardi kohta märkmeid teha standardikeskuse raamatukogus või materjal endale 957 krooni eest osta.

Standarditest saab teada, kuidas mänguväljakut paigaldada, hooldada ja kontrollida. Teemavaldkonnad võib ka eraldi osta. Näiteks “Lööke summutav mänguväljaku kate. Ohutusnõuded ja katsemeetodid” maksab 117 krooni. Mänguväljaku varustuse ohutusnõuetest ja kiikede katsetamise alusandmed saab 126 krooni ja õõtsevahendite info 109 krooni eest.

Kesklinn peab turvalisust esmatähtsaks. Kesklinna asevanema Kaia Sarneti sõnul on turvalisuse sertifikaatide olemasolu on üks olulisematest tingimustest mänguväljaku rajamisel. “Seda on Kesklinna valitsuse nõudnud viimased viis aastat,” ütles Sarnet.

Õnnetused ei ole kesklinna mänguväljakutel ka probleemiks. “Rohkem on probleeme mänguväljakute remondiga ja korrashoiuga, kuna hoolimata turvalistest atraktsioonidest on väga palju vandalismiakte- lõhkumisi, graffiteid,” osutas Sarnet.

Tervisekaitse kontrollib kord aastas. Lasteaedade ja –sõimede juures asuvaid mänguväljakuid kontrollib tervisekaitse kord aastas ja hulle õnnetusi ei ole ametnike teada neil väljakutel ka juhutunud.

“Vaatame liivakasti konstruktsiooni, et ei oleks ainult tsement, vaid ikka lauad peal. Kiikede ohutust me täpselt hinnata ei oska, sest pole täpselt sätestatud, mis tingimustel on kiik ohutu. Inspektorid tuginevad omale kogemusele,” ütles tervisekaitseinspektsiooni infojuht Agnes Jürgens.

Linnaaednik Tiina Tallinna sõnul on Euroopa standardit järgida praegu keeruline, sest paljud ei oska inglise keelt. “Mina olen ka niisugune saksakeelne mutt. Aga ma meilisin need 7-8 dokumenti kommunaalametile ja linnaosadele edasi kavatseme standardi ära tõlkida,” ütles Tallinn.

Eesti standardikeskuse peaspetsialist Anne Laimetsa sõnul ei ole seni keegi standardi tõlkimise vastu huvi ilmutanud.

“Need standardid, mida riik peab oluliseks, on ära tõlgitud,” märkis Laimets.