Vastavalt Tallinna Kesklinna valitsuse ja OÜ Stratum allkirjastatud lepingule rakendusid liiklusuuringusse teadlased ja nii selgub Tallinna kesklinnas kiirusepiirangu 40 km/h rakendamise võimalus, teatas linnaosa Päevaleht Online'ile.

Uuringu tellimise eesmärgiks on saada usaldusväärne ja teaduslikult põhjendatud hinnang Tallinna kesklinnas üldise kiiruspiirangu 40km/h võimaliku kehtestamisega kaasnevate mõjude kohta ning saada konkreetsed rakendusettepanekud.

„Uuringu läbiviimisel kasutatakse usaldusväärseid uurimismeetodeid Stockholmi, Müncheni, Helsinki kogemustele toetudes,” selgitas tellitud tööde metoodikat Kesklinna vanem Marek Jürgenson.

„Järelduste tegemisel on raamiks Tallinna liiklusmudel, mida inseneribüroo Stratum on arendanud juba enam kui kümmekond aastat ja mida kasutatakse pidevalt erinevate liikluslahenduste mõju hindamisel," märkis ta.

"Kogu pakett on vajalikuks andmebaasiks Kesklinna valituse poolt tehtud taotlusele langetada piirkiirust. Tallinna linnavalitsusele saab vastavasisulise otsuse - üldise kiirusepiirangu langetamise kohta kesklinnas 40 km/h, teha pärast teadlaste soovitustega tutvumist.”

Viimaste aastate liiklusõnnetuste statistika Maanteeametist viitab linnaliikluse ohtlikkuse kasvule just jalakäijatele suuremates linnades.

Samas on teadlased seni Euroopa linnaliiklust uurides tähendanud, et liikluse piirkiiruse vähendamine ei suurenda ei ummikuid, ei keskkonnasaastet, ei pikenda läbitavale teele kulutavat aega. Küll aga rahustab ning muudab sujuvamaks kogu liikluspildi.

Kõnealune uurimistöö valmib käesoleva aasta augustis ja selle maksumus on pisut vähem kui 95 000 krooni.