"Eluring" on veerandsajameetrise läbimõõduga ring, millele projitseeritakse kellaaegu ning laserikujunduslikke illuminatsiooniefekte.

"Seda tohutut rõngast ning ka linnavalitsuse majale tekkivat - minu andmetel maailma suurimat - kella aitavad kujundada laserid linnavalitsuse majas ja Metropoli hoones," ütles Leonardo Meigas. "Need on hiigelriistad. Ainuüksi jahutusvedelikku neelavad minutis 28 liitrit, kolm ämbritäit. Kõikvõimalikke seadmeid, mida laserid vajavad, on üksi kolm kuupmeetrit," näitlikustas ta. "Ohutusnõuded on suured. Olime seetõttu sunnitud loobuma plaanist laserikiirt ilmaruumi suunata. Praegu on arvestatud, et linnavalitsuse hoonele tuleva kella osutid on painutatud maja poole ja seega ei ulatu katuseservast kõrgemale."

"Ma arvan, et nii võimsat valgusinstallatsiooni pole Põhjamaadeski veel näidatud," usub Leonardo Meigas.

"Ajaväravad" Jaanus Rohumaalt

31. detsembril tipneb installatsioon Jaanus Rohumaa lavastatud vabaõhuetendusega "Ajaväravad".

"Etenduse ajal laserid ei tööta - kuid tegemist pole ka kuigi pika etteastega. Rohumaa poolteisesaja osavõtjaga etendus algab mõni minut enne poolt kahtteist 31.detsembril ja lõpeb mõni minut enne südaööd, et rahvas saaks nautida tulevärki ja üksteisele parimaid vana aasta lõpu ja uue aastatuhande alguse soove öelda," ütles Meigas.

Tõsi, tulevärk on plaanitud etenduse mastaape arvestades tagasihoidlikum, kui varasematel aastatel.

Suurejoonelist tulevärki Tallinnas ei tule

"Me esitasime oma projekti juba mais," ütles Õhtulehele Eesti ühe suurema tulevärgifirma Ruf esindaja Ivo Melder. "Novembris tegi pakkumise uuesti - kui linn oleks leidnud veerandi vajaminevast rahast, siis oleks me sponsorite abiga ülejäänu leidnud - ja Tallinn oleks näinud tõesti aastatuhande efektseimat valgusmängu. Paraku leiti, et raha selle tarvis pole," heidab Melder linnale ette. "Möödunud aastal jäädi vähempakkumise korraldamisega viimase minuti peale, ehk tuleb tänavu samamoodi," on ta siiski mõneti lootusrikas.

"See lokaalne tulevärk, mis plaanitakse Vabaduse platsi etenduse ajaks, pole kaugemal sugugi nähtav. Vaja oleks, et raketid sähvataksid 100 meetrist kõrgemal, kuid minu teada piirdutakse seekord alla 70 meetriga," on ta kurb. "Ja ma tean, et varem on inimesed isegi maalt linna sõitnud, et suurejoonelist tulevärki nautida."

Vabaduse plats maailmatelevisiooni

Pooletunnisest etendusest kantakse kuus minutit üle kogu maailmale.

"Teine võimalus on meil maailmas nähtavaks saada 1. jaanuari hommikul kella 10 paiku," teab Leonardo Meigas. "Siis esineb samas maailma-millenniumisaates Hortus Musicus."

Kuid ta ei oska ennustada, kuhu Vabaduse platsile tunglevad linlased oma sõiduriistad panevad. Selge, et jalgsi keegi tulema ei hakka.

"See on juba liikluskorraldajate asi," kinnitab ta.

Tõnis ERILAID