Omaette grupi Võrru elama kolijatest moodustavad eakad, kes müüvad oma kalli korteri Tallinnas maha ja ostavad Võrru mitu korda odavama elamispinna. “Ma ei usu, et korterite hinnad võiksid Võrus veel tõusta, kuid kes teab,” ennustas Pächter.

Põlvas hinnatõus veel ees

Erinevalt oma Võru kolleegist on Põlvas kinnisvara vahendav Eramu Kinnisvara juhataja Arno Simpson seda meelt, et suur hinnatõus on Põlvas veel ees. Tänavu on seal kinnisvara kallinenud ainult kümnendiku võrra – kahetoalise korteri hind ulatub 55 000 kroonini.

“Ka Põlvas on järjest süvenemas tendets, kus vanemad inimesed müüvad oma Tallinna korterid ja kolivad siia,” ütles Simpson. “Samuti asub Põlva oma odavate korteritega Tartust vaid poolesaja kilomeetri kaugusel.”

Kalleimad eramud Valgas

Kagu-Eesti suurim hinnatõus oli seni üsna madala hinnatasemega Valgas, kus väiksed renoveerimist vajavad eramud kallinesid aastaga kuni kolm korda.

“Kui aasta tagasi maksis selline eramu kuni 60 000 krooni, siis nüüd on hind 170 000 krooni,” ütles Alliksaare Kinnisvara Valga esinduse juhataja Linda Künnapuu.

Järsult on kasvanud ka Valga korterite hinnad. Kui aasta tagasi maksis kahetoaline korter 25 000 krooni, siis praegu on selle hind 45 000 krooni.

“Ma ei oska öelda, mis on sellise hinnatõusu taga,” lausus Künnapuu. “Majandus pole Valgas oluliselt paranenud ega inimeste sissetulek kasvanud.”

Aeg, mil Kagu-Eestis võis poolmuidu maamajasid osta, on kinnisvaraspetsialistide hinnangul möödas. Võru- ja Põlvamaal maamaju peaaegu ei pakuta.

Samas on huvi maamajade vastu suur, mistõttu hinnad on kasvanud mitu korda. Kui Põlvamaal maksis 4-5 ha suurusel maalapil olev maja aasta tagasi veel 100 000 krooni, siis nüüd on selle hind 150 000 krooni.

Eriti suure hinnatõusu on viimase aastaga läbi teinud Valgamaa talud. Seal maksab looduskaunis kohas väike maamaja praegu 150 000 krooni ehk viis korda enam kui aasta tagasi.

Oodatakse euroliitu

“Hinnatõusu taga on valdavalt Tallinna ja Tartu inimesed, sest Lääne-Eesti on muutunud tavalisele eestlasele juba kalliks,” selgitas Simpson. “Samas müüakse maju vaid häda sunnil, sest enamik potentsiaalseid müüjaid ootab Euroopa Liitu ja sellega kaasnevat väidetavat hinnatõusu.”

Ülisuur nõudmine on Kagu-Eestis veekoguäärsete kruntide järele, mida aga pakutakse vähe. Sellise krundi turuhind võib küündida Põlvamaal 100 000 kroonini hektarist. Säärane olukord on ka Võru- ja Põlvamaal asuvate eramutega.