Eesti ja Rootsi taluliidud on teinud koostööd aastaid. "Rootsiga on Eesti taluliidul ehk kõige tihedamad suhted ja kõige rohkem koostööprojekte võrreldes teiste maade taluliitudega," rääkis Nurm.

Nii kõrgetasemelist ja suure osavõtjate arvuga taluliitude konverentsi pole Nurme sõnul varem Tallinnas olnud. Lätis ja Leedus on toimunud Balti ja Rootsi taluliitude esindajate kohtumised.

Homme külastavad konverentsist osavõtjad ka kahte Harjumaa talu.

Põllumajandusminister Ivari Padar nimetas täna alanud rahvusvahelist konverentsi sammuks, mis viib naabermaade talupidajaid veel paremale üksteisemõistmisele ning annab vajalikke teadmisi ja kogemusi, teatas ETAle põllumajandusministri nõunik Kaja Tullus.

Padar avaldas avakõnes heameelt, et konverents toimub tänavu Eestis ja nimetas seda partner-organisatsioonide tunnustuseks Eestimaa Talupidajate Keskliidu senisele tööle.

Põllumajandusminister kinnitas, et Eestimaa Talupidajate Keskliit on olnud valitsusele hea koostööpartner. Padari sõnul on kiiduväärt, et keskliit on oma kümne tegevusaasta jooksul pidevalt püüdnud oma liikmete uuenenud vajadustega kohaneda.

Minister ütles kõnes tänusõnu Rootsi Farmerite Föderatsioonile, kellega Eesti taluliitu seovad head koostöösidemed juba kümme aastat ja kelle toetusel toimub ka käimasolev konverents.

Ivari Padari hinnangul on igati ajakohane, et konverentsi peamine teema on eurointegratsioon ja põllumajandustootjaid ühendavate organisatsioonide roll Euroopa Liidu põllumajandust puudutavate otsuste vastuvõtmisel. "Euroopa Liidus on kolmandal sektoril oluline roll. Koos ühiste eesmärkide nimel tegutsedes saavutavad organisatsioonid rohkem. Seepärast on iga samm koostöö teel hindamatu," ütles põllumajandusminister.