„Täna laos olev Iirimaalt pärit sealiha on toodetud 2008.aasta jaanuaris ning märtsis ja seega veterinaar-ja toiduameti poolt tänase päeva seisuga väljaöeldud kahtlusalusesse perioodi, mis algab 1.septembriga 2008. aastal, kõnealune liha ei kuulu,” lausus ettevõtte turundusdirektor Katre Kõvask.

Ehkki ka Külmhoone klientide hulka kuulub lasteasutusi, tähendab see Kõvaski kinnitusel, et nende klientidel muretsemiseks põhjust ei ole. Sellegi poolest on ettevõte turundusjuhi sõnul valmis murelikelt klientidelt liha tagasi võtma. „Igaks juhuks peatasime müügi ning kes on hirmul, saavad juba ostetud liha tagasi tuua,” lausus ta.

Teise ettevõttena levitab Eestis Iirimaalt pärit sealiha AS Maag Grupp, kust sealiha samuti koolide ning lasteaedade sööklatesse jõudnud on. „Me teavitasime eile täiesti omal initsiatiivil kõiki asutusi, kes seda liha ostnud on,” ütles ettevõtte turundusjuht Tuuli Mathisen.

Ettevõtte klientide hulka kuulub tema sõnul koole ning lasteaedu üle Eesti, kuid millistesse neist sealiha jõudis, Mathisen avalikustada ei tahtnud. „Me ei taha paanikat külvata. Ootame ära veterinaarameti testid ning kui selgub, et need näitavad liha mürgisust, siis kahtlemata avaldame ka koolide nimed,” lausus ta.

Mathiseni sõnul mitmed asutused alles tagastavad kahtlast liha ning seetõttu ei saa ta veel teha kokkuvõtteid ka sellest, kui mitmesse kooli ning lasteasutusse Iiri liha jõudis. „See info laekub veel mõned päevad,” ütles ta.

Fazer Amica Eesti korraldab toitlustamist 26-s Eesti üldhariduskoolis ja lasteaias. Ettevõte keeldub rääkimast, kas Fazeri kaudu võis levida mürgist sealiha. "Enne uuringute valmimist ei saa me midagi öelda," rääkis Fazer Amica Eesti juhatuse liige Rita Reim Päevaleht Online'ile.

Fazer Amica Eestiga toitlustamislepingu sõlminud Arte gümnaasiumist öeldi Päevalehele, et Fazeri ostudirektor Peeter Roos saatis täna kooli kirja, milles palus kontrollida saatelehti, et teha kindlaks, kas kooli võis sattuda mürgist liha.

 Kontrolli tulemusel selgus, et Arte gümnaasiumisse dioksiiniga saastunud Iirimaa sealiha polnud sattunud.

Saatelehtede kontrollimist paluva kirja sai ka Rocca al Mare kool, kust samuti mürgist liha ei leitud. "Ilmselt said kõik koolid sama kirja," arvas Päevalehega rääkinud kooli esindaja.