Operatsioon algab täna üksuste kogunemisega Visbys, kus peetakse viimaseid operatsioonieelseid plaane ning seejärel sõidetakse koos Eesti vetesse. Tallinna lahe puhastamine miinidest kestab 5.-16. novembrini.

17.-18. novembril kella 14-16 on operatsioonil osalevad laevad avatud külastajatele Tallinna Kesklinna sadama 16. ja 17. kai ääres.

Eesti merevägi juhib taolise mastaabiga üritust esmakordselt. Varasemad Eesti vetes toimunud miinitõrjeoperatsioonid on läbi viidud lääneriikide merevägede juhtimisel, üks suuremaid Balti riikide vetes toimunud miintõrjeoperatsioonide korraldajaid on olnud Rootsi merevägi.

Operatsiooni üldjuht on mereväe ülema kohusetäitja vanemleitnant Ahti Piirimägi. MCOPEST 2001 staapi juhib Eesti Mereväe staabi ülema kohusetäitja leitnant Lauri Tumm ning Balti Miinitõrjeeskaadrit kapten-major Igor Schvede.

Arvatakse, et ainuüksi Soome lahte veesati mõlema maailmasõja jooksul üle 80.000 miini. Eesti vetes 1995. aastast toimunud miinitõrjeoperatsioonide jooksul on leitud ja kahjutuks tehtud 153 lõhkekeha ning avastatud 18 vrakki.