Kuni 19. novembrini kestval operatsioonil osaleb 22 laeva ja ligi 1000 mereväelast kümnest riigist, NATO miinitõrjeeskaader (MCMFORNORTH), Balti miinitõrjeeskaader (BALTRON) ning Norra mereväe tuukriüksus ja Briti mobiilne tagalaüksus, teatas ETAle mereväe pressiesindaja Ingrid Mühling.

Operatsioon algas neljapäeval üksuste kogunemisega Visbys, kus peeti viimaseid operatsioonieelseid plaane ning sõideti koos Eesti vetesse.

17.-18. novembril kella 14-16 on operatsioonil osalevad laevad avatud külastajatele Tallinna Kesklinna sadama 16. ja 17. kai ääres.

Eesti merevägi juhib taolise mastaabiga üritust esmakordselt. Varasemad Eesti vetes toimunud miinitõrjeoperatsioonid on läbi viidud lääneriikide merevägede juhtimisel, üks suuremaid Balti riikide vetes toimunud miintõrjeoperatsioonide korraldajaid on olnud Rootsi merevägi.

Operatsiooni üldjuht on mereväe ülema kohusetäitja vanemleitnant Ahti Piirimägi. MCOPEST 2001 staapi juhib Eesti Mereväe staabi ülema kohusetäitja leitnant Lauri Tumm ning Balti Miinitõrjeeskaadrit kapten-major Igor Schvede.