Lastakse esimene hoiatuslask. “Kümme minutit,” teatab tuukrite õppust juhtiv Eesti mereväe tuukrigrupi ülem lipnik Ivari Sarapuu ametlikul häälel.

Kolm hoiatuslasku

Vahepeal seletab ta, kuidas miinilõhkamine käib. Kõik algab sellest, et laevad on sondiga leidnud miini, kuigi miiniväljade asukohad on tegelikult juba enam-vähem teada.

Miinituuker Andreas Põllu ujub tasakesi miini juurde ja kinnitab sellele lõhkeaine. Kui kõike õigesti teha, siis ei ole see ohtlik. Lõhkeaine küljes on kaabel, mis ühendab miini detonaatoriga. Paadis olevad sõdurid veavad kaabli ohutusse kaugusse, kust nad õige hetke saabudes nuppu vajutavad.

Lõhkamisseadeldis saadab elektriimpulsi mööda kaablit teele ning selle kohale jõudes toimubki plahvatus. Hoiatuslaske on kolm – kümme, viis ja kolm minutit enne plahvatust. Kui kõlab kolmas lask, hakkab süda kiiremini taguma.

Lahe kohale koguneb suur parv kajakaid. “Eks nad teavad, et varsti saab uhhaad,” naerab Ivari Sarapuu. Plahvatus tekitab vees nii suured tõukelained, et need löövad kalad uimaseks ning nad tõusevad meelemärkuseta pinnale. “See on paratamatus,” ütleb Sarapuu, sest miinid tuleb kahjutuks teha.

“Kolm, kaks,” loeb Sarapuu sekundeid plahvatuseni ja ameeriklasel saab kaameras lint otsa. “Üks.” Veel hetk ja kõlabki summutatud pauk ning umbes 10-meetrine vägev veesammas tõuseb taevasse. Sarapuu näole ilmub naeratus. “Väga ilus plahvatus oli, tõesti,” kiidab ta ning teised kinnitavad ta sõnu.

Viie riigi tuukrid Tallinnas

•• Seitsekümmend tuukrit Eestist, Lätist, Leedust, Ukrainast ja Ameerika Ühendriikidest teevad kuni 29. juulini süvasukeldumisi, punktsukeldumisi, allveelõikamist, allveelõhkamist ning otsingu- ja tõsteoperatsioone.

•• Eestist osalevad õppusel mereväe, kaitseliidu, kaitsepolitseiameti ja päästeameti tuukrid.

Lisaks harjutustele lõhkavad tuukrid varasemate miinitõrjeoperatsioonide käigus leitud lõh-kekehi ja miine.

•• 27.–28. juulini toimub terrorismivastase operatsiooni õppus, kus osalejate ülesandeks on Tal-linna lahel kaaperdatud laev kät-te saada ja terroristid kahjutuks teha.

•• Tuukrid teevad kahjutuks kaks merre visatud lõhkeainekohvrit.