Möödunud kolmapäeval avati Raekoja platsil Tallinna lillefestival, mis kestab kokku tervelt neli kuud, kuni 6. oktoobrini. Siis, kui naksitrallid Muhv, Sammalhabe ja Kingpool festivali avamist tunnistasid, polnud iluaiad Tornide väljakul veel valmis. Reedeks oli Eesti, Soome, Rootsi, Ukraina ja Belgia aednike kätetöö siiski viimase lihvi saanud ja uudistada võis tervelt 31 iluaeda, mis on Tornide väljakule püsti pandud.

Ehitati paduvihmas

Üks Tallinna lillefestivali korraldajaid, Kadrioru pargi direktor Ain Järve rääkis, et kõik aiad saadi valmis just selleks ajaks, kui pidigi. „See on fantastiline, kuidas aiad valmis saadi. Neljapäeval tehti tööd, kui oli laussadu – inimesed lükkasid muda kokku, koputasid mulda vähe tugevamaks ja istutasid oma taimi,” imetles ta aednikke.

Järve sõnul jäävad aiad alles festivali lõpuni sügisel. „Enne seda tahaks teha oksjoni. Inimesed, kes käivad ja vaatavad aedade arengut, saavad valida mõne kauni püsilille, mida tahavad oma aias näha,” rääkis Järve, kelle sõnul hakatakse pärast selleaastast festivali ette valmistama juba järgmist.

Festivaliga loodetakse Järve kinnitusel julgustada kaasmaalasi eri taimi valima ja neid kokku sobitama. Lisaks tahetakse juhendada, et aia kujundamisel ei tehtaks vigu, ning näidata, kuidas saab kitsastes oludes luua müstilise maailma. Enim peakski Järve hinnangul Tornide väljakule meelitama võimalus näha lühikese jalutuskäigu jooksul 31 ideed.

„Tegelikult anti valida kahe idee, 21.sajandi ja keskaja aia vahel. Kuidas need teemad on lahendatud, seda on põnev vaadata,” lausus Järve ning lisas, et teiste seas on loodud emotsioonide, lõhnade, värvide ja heli­-de aiad.

Aedade rajamisel on palju originaaldisaini. „Mängitud on veega, kivimaterjaliga, valgustusega, tõstetud pindu,” osutas Järve elamuste rohkusele.

Ilu maksab miljoneid kroone

•• Keskmiselt 50-ruutmeetrise aia rajamisse investeerisid aednikud ise. Kadrioru pargi direktori Ain Järve sõnul sai kõige odavam aed valmis 22 000 krooni eest. Festivali ürituste korraldamise eest maksab Tallinna linn ja Järve märkis, et linnaeelarvest on selleks arvestatud kolm miljonit krooni.

•• Festivali jooksul saavad linlased ja linnakülalised viieteist­kümnel reedel kuulata õhtustel kontsertidel elavat muusikat, võtta vastu õpetussõnu haljastuse kohta ja külastada mitmesuguseid laatu. Üritused algavad reedeti kell üks ja lõpevad pärast kella kuuest kontserti. Kõik üritused on festivali külastajale tasuta.

•• Korraldajatel ja Tallinna linnavalitsusel on plaanis muuta tänavu esimest korda toimuv lillefestival iga-aastaseks traditsiooniks.