ETV telesaade Pealtnägija käis uurimas, kas vikatimees võib varitseda nende kohal kõrguval kõrgepingeliinil või on põhjus muus, vahendab ETV kodulehekülg.

Pensionäridest abielupaar Marje ja Ernst, keevitaja Endel, endine vagunisaatja Senta, literaat Hans, näitleja Tamara, autobaasi direktor Richard… Igaühel neist on oma ja erinev elu. Kuid kõigi saatust läbib punase niidina üks haigus – kõik nad põdesid vähki. Osad nendest on tänaseks juba surnud, mõned veel võitlevad, mõni üksik on õnneks tervenenud.

Kõik need inimesed elasid või elavad ühel paarisajameetrisel tänavajupil Tallinnas. Traagilisele fenomenile selgitust otsides, pööravad kohalikud pilgu taevasse – nende kodude kohal kõrguva kõrgepingeliini suunas.

Kui 110-kilovoldine kõrgepingeliin 1959. aastal Vuti tänava eramute kõrvale kerkis, ei osanud keegi midagi karta. „Ei, sellel ajal ei räägitud mitte midagi, sest kõik see oli veel võõras värk,“ rääkis 50 aastat Vuti tänaval elanud Senta Vilo, kellel kolm aastat tagasi avastati vähk.
Kui vähktõppe haigestumine lühikesel tänavalõigul aastatega massiliseks muutus, vormistas kirjamees Hans Luik põhjaliku ülevaate kõrgepingeliini ajaloost ja tähendas üles kõik teadaolevad vähijuhtumid.

Oma uurimise viis läbi ka Pealtnägija, käies kõik majad Vuti ja Nirgi tänaval kõrgepingeliini all läbi. Osalusvaatluse tulemused olid jahmatavad – küsitletud veerandsajas majas kannatas kokku 16 inimest erineva vähi vormi käes. Kolmes peres koguni kaks inimest.

On see tõepoolest kõrgepingeliini magnetväli, radoon, hirmudest põhjustatud haigestumised või hoopis miski muu, see selgub Pealtnägijast.