Vaba ühiskonna saadikud

Märt­si­kuus saa­bu­sid lin­na­va­lit­su­sest jär­je­pa­nu tea­ted kir­jan­du­se ja kul­tuu­ri vald­kon­nast. Blo­gi­maail­ma skan­da­lis­ti­de In­no ja Ir­ja Tä­his­maa osaühin­gu­le Suss & Hii­re­ke ot­sus­tas kes­ke­ra­kond­lik lin­na­va­lit­sus eral­da­da 200 000 kroo­ni, et paa­ri su­lest sünniks teos va­bast ühis­kon­nast. Raa­ma­tu kesk­seks tel­jeks kuu­lu­ta­ti en­di­se abi­lin­na­pea Vla­di­mir Pa­no­vi juh­tum, taus­taks kait­se­po­lit­sei valv­sa sil­ma ta­ga­maa­de pal­jas­ta­mi­ne.

Ta­sub mee­nu­ta­da, et Pa­no­vi juh­tu­mit ei uu­ri­nud hoo­pis­ki mit­te kait­se­po­lit­sei, vaid kri­mi­naal­po­lit­sei. Ka­po kor­rupt­sioo­ni­juh­tu­mi­te­ga too­na ei te­ge­le­nud­ki. Võlla­huu­mo­ri vald­kon­da võib kan­da ka tõiga, et lin­na­va­lit­su­se eelnõu se­le­tus­kir­jas on Pa­no­vi ni­me­ta­tud Tal­lin­na eks­lin­na­peaks, mit­te en­di­seks abi­lin­na­peaks.

400 000 kroo­ni mak­su­maks­ja ra­ha eest peaks Kes­ke­ra­kon­na ri­da­des­se kuu­luv Pee­ter Võsa vän­ta­ma fil­mi de­mok­raat­li­kust va­bast ühis­kon­nast. Vee­rand mil­jo­nit sai Oli­ver Kruu­da­le kuu­lu­nud te­le­ka­na­li uus oma­nik Too­mas Lepp, et vän­da­ta film Bal­ti ke­tist.

Ohtlik kirjandusklassika

Ees­ti kir­jan­dusk­las­si­ku­te väär­tus­ta­mi­se­ga on lin­na­va­lit­su­ses keh­ve­mad lood kui ees­pool mai­ni­tud isi­ku­te­ga. Tal­lin­na vo­li­ko­gu sot­siaal­de­mok­raa­dist lii­ge Mai­mu Berg te­gi et­te­pa­ne­ku pan­na tram­mi­des­se üles kir­ja­ni­ke proo­sa­teks­tid. Lin­na­va­lit­sus lei­dis, et lühi­ke­se sõidu tõttu on sõit­ja­tel ras­ke teks­te tund­ma õppi­da ning trans­por­dia­me­ti juht And­res Har­jo tun­dis mu­ret ka nen­de tur­va­li­su­se pä­rast. „Teks­ti­de sõnu­mis­se sü­ve­ne­mi­ne ha­ju­tab sõit­ja­te tä­he­le­pa­nu, mis võib sea­da oh­tu nen­de tur­va­li­su­se ja sõit­jad võivad sat­tu­da ker­ges­ti tas­ku­va­ras­te rünna­ku al­la,” sei­sis Har­jo all­kir­ja kand­vas se­le­tus­kir­jas.

Pimedusega löödud linn

Märt­si­kuu kesk­pai­gas toi­mus lin­nas laus­pi­men­da­mi­ne, mil­le­ga linn loo­tis sääs­ta 12 mil­jo­nit kroo­ni. Kat­sejä­nes­teks olid lin­la­sed – nii ja­lak­äi­jad kui ka au­to- ja tak­so­ju­hid, kes kott­pi­me­da­tel ning veel tal­vekülmast li­be­da­tel tä­na­va­tel pi­did ris­ki­ma oma ter­vi­se ja tur­va­li­su­se­ga. Lin­na­le on prae­gu­seks esi­ta­tud arupä­ri­mi­ne, kui pal­ju kae­bu­si said lin­na­va­lit­sus, kom­mu­naa­la­met ja Tal­lin­na abi­te­le­fon 1345 sel­le aja jook­sul lin­nae­la­ni­kelt.

Kui­gi linn lu­bas pi­men­da­tud tä­na­vad ja par­gid ava­li­kus­ta­da, muu­de­ti hil­jem meelt. Põhjen­du­seks lin­na­ko­da­ni­ke tur­va­li­sus ja hirm, et kur­ja­te­gi­jad võik­sid saa­dud in­fot ära ka­su­ta­da.

Aprillinali?

Kui 1. ap­ril­lil saa­bus tea­de Ka­lev Mee­dia eks­ju­hi Alar Pin­gi asu­mi­sest lin­na­pea Ed­gar Sa­vi­saa­re sot­siaalnõuni­ku ame­ti­ko­ha­le, pi­da­sid pal­jud se­da ebaõnnes­tu­nud ap­ril­li­nal­jaks. Kuid veel järg­mi­sel­gi päe­val ni­me­tas lin­na­pea Pin­ki „sä­ra­silm­seks hak­ka­jaks me­hek­s” ning kin­ni­tas, et on ot­sus­ta­nud võtta oma­le 6. nõuni­ku. Kui pal­ju Pink tee­ni­ma hak­kab, ei ole tea­da. Võrd­lu­seks: Sa­vi­saa­re nõuni­kud Moo­ni­ka Bat­ra­ko­va ning Oleg Har­la­mov tee­ni­sid bru­to­pal­ga­na koos kõigi li­sa­ta­su­de ja hüvi­tis­te­ga vas­ta­valt 353 000 ning 330 000 kroo­ni.

Melehhova ja Arjakas

Märt­si lõpus kin­ni­tas lin­na­va­lit­sus Tal­lin­na Ka­nu­tiaia noor­te­ma­ja di­rek­to­ri ko­ha­le värs­kelt Kes­k­­era­kon­na­ga lii­tu­nud en­di­se re­for­mie­ra­kond­la­se Svet­la­na Me­leh­ho­va. Me­leh­ho­vat süüdis­ta­tak­se kon­kur­si­ko­mis­jo­ni­le esi­ta­tud tu­le­vi­kunä­ge­mu­se pla­giee­ri­mi­ses, see on osa­li­selt ident­ne Nõmme noor­te­ma­ja vee­bi­le­helt lei­ta­va­ga. Tei­seks on Me­leh­ho­vat sar­ja­tud ke­si­se ees­ti kee­le os­ku­se tõttu. Ka­nu­tiaia hoo­le­ko­gu on Me­leh­ho­va vas­tu esi­ta­nud pro­tes­ti, te­ma plaa­ni­tud ame­tis­seas­tu­mi­ne 20. ap­ril­lil ei ole kin­del.

Märt­si lõpus sai Tal­lin­na lin­naar­hii­vi di­rek­to­riks Kes­ke­ra­kon­na kauaaeg­ne pea­sek­retär, aja­loo­la­ne Küllo Ar­ja­kas. Kon­kur­si­tin­gi­mus­tes oli kir­jas, et ju­hil peab ole­ma ar­hi­vaa­ri kut­se­tun­nis­tus, mi­da Ar­ja­kal ei ole. Pa­ri­maks tun­nis­ta­ti Ar­ja­kas seits­me kan­di­daa­di seast.

Tallinna Laul

Ed­gar Sa­vi­saa­re lem­mi­kan­samb­li­te hul­ka kuu­lu­va Va­nil­la Nin­ja klahv­pil­limän­gi­ja Kat­rin Sis­ka on re­fe­ren­di­na Tal­lin­na lin­na­va­lit­su­se pal­gal ala­tes jaa­nua­ri al­gu­sest ning märt­si­kuus an­ti muu­si­ka­maail­mas tun­tud te­gi­ja­le vas­tu­tus­ri­kas üle­san­ne: viia lä­bi Tal­lin­na Lau­lu kon­kurss. Lau­lu­kon­kur­si kor­ral­da­mi­seks ku­lub ar­va­ta­valt 125 000 kroo­ni.

Sa­his­ta­tak­se, et kihl­veo­kon­to­ri­tes te­hak­se ju­ba pa­nu­seid, kas kon­kur­si võidab värs­kelt Kes­k­era­kon­na ri­da­des­se as­tu­nud laul­ja Mikk Saar.

Mõni päev ta­ga­si ühi­nes Tal­lin­na lin­na­vo­li­ko­gu keskf­rakt­sioo­ni­ga se­ni vo­li­ko­gus üksik­liik­me staa­tu­ses ol­nud eks­korv­pal­lur Ai­var Kuus­maa.

Palgaralli

Ühte­kok­ku enam kui 1700 tee­nis­tu­ja­ga Tal­lin­na ame­tia­su­tus­tes oli puh­ku­se­toe­tust 2009. aas­ta esi­mes­te kuu­de jook­sul väl­ja maks­tud li­gi­kau­du 200 töö­ta­ja­le. 13. palk sõltub ame­ti­pal­gast – kõige ma­da­lam ame­ti­palk lin­na ame­tia­su­tus­tes on 5500 kroo­ni, kõige kõrgem lin­na­pea palk 51 400 kroo­ni. Lin­na­kant­se­lei per­so­na­li­di­rek­tor Es­ta Hein­maa lei­dis, et võima­li­kust kok­ku­hoiu­sum­mast ei ole mõtet rää­ki­da, ku­na „nii lin­na­pea kui ka tei­sed lin­na ju­hid on kor­du­valt kin­ni­ta­nud, et puh­ku­se­toe­tu­sed säi­li­vad”.

Koos kõiki­de li­sa­ta­su­de ja hüvi­tis­te­ga tee­nis näi­teks lin­na ava­li­ke su­he­te tee­nis­tu­se di­rek­tor Ain Saar­na 598 000 kroo­ni, ent ti­pus troo­nib ülla­tus­li­kult pe­re­kon­na­sei­sua­me­ti juht Ka­rin Kask 649 000 kroo­ni­ga. Võrd­lu­seks: lin­na­pea Ed­gar Sa­vi­saa­re palk oli 641 000 kroo­ni.

Linna enesehinnang

Et lin­na­juht Ed­gar Sa­vi­saar mee­dia­le era­poo­li­kut suh­tu­mist et­te hei­ta ei saaks, too­me ära ka lin­na­juh­ti­de koos­ta­tud ni­me­kir­ja po­si­tiiv­se­test ot­sus­test. Es­malt kir­ju­tab lin­na­pea töövõitu­de sek­ka pea­lin­na esin­dusväl­ja­ku ehk Va­ba­du­se väl­ja­ku ehi­tustöö­de graa­fi­kus püsi­mi­se.

Järg­mi­se töövõidu­na mär­gib lin­na­pea Tal­lin­na hal­dus­re­for­mi, mil­le­ga kao­ta­ti lin­nao­sad. Sel­leks kor­ral­das linn veeb­rua­ri­kuus kol­mep­äe­va­se po­lee­mi­li­se rah­vahää­le­tu­se, mi­da var­ju­ta­sid kaht­lu­sed tu­le­mus­te õiguspä­ra­su­ses. Kui­gi vo­li­ko­gu ot­sus­tas lin­nao­sad kao­ta­da, lei­dis õigus­kants­ler Ind­rek Te­der, et lin­na­osa­de kao­ta­mi­ne on vas­tuo­lus põhi­sea­du­se­ga.

Kol­man­daks tõstab Sa­vi­saar esi­le 15. mail ava­ta­va Nõmme tu­ru uuen­da­mist. „Re­no­vee­ri­tud tu­rul ha­ka­tak­se kaup­le­ma sood­sa hin­na­ga kva­li­teet­se Ees­ti too­dan­gu­ga,” kin­ni­tab lin­na­pea. Täht-­saks peab Sa­vi­saar ka lin­na jät­ku­vat ka­na­li­see­ri­mist ning möö­du­nud nä­da­lal era­kor­ra­li­sel is­tun­gil nn abi­pa­ke­ti eelnõu esi­ta­mist.

Veel mär­gib lin­na­pea mu­po jõulist te­gut­se­mist tak­son­du­ses kor­ra maj­ja löö­mi­sel ja ren­di­kon­kurs­si kesk­lin­nas asu­va­te­le tak­so­pea­tus­te­le. Ren­di­kon­kurss val­lan­das tak­so­juh­ti­de ula­tus­li­ku pa­ha­mee­le ja nad ko­gu­sid üle 500 pro­tes­tiall­kir­ja. Har­ju maa­ko­hus an­dis õigu­se tak­so­juh­ti­de­le. Ko­hus on ku­ni as­jao­lu­de sel­gi­ta­mi­se­ni lin­na­va­lit­su­se ot­su­se tak­so­pea­tu­s­te ren­di­le and­mi­se koh­ta pea­ta­nud.