Võrgustik edendab õppe- ja teadustöö alase koostöö tegemist liikmesülikoolide vahel ning on aktiivne ka Euroopa pealinnade ülikoolide esindamisel Euroopa Liidu institutsioonides, eriti Bologna protsessi puutuvates diskussioonides.

"Meie jaoks on kuulumine UNICA võrgustikku oluline samm teel rahvusvahelise teadusülikooli suunas. Tean, et meie kandidatuuri kaaluti üsna hoolikalt, kuna tavaliselt kuulub ühest pealinnast võrgustikku vaid üks ülikool ning TTÜ on juba selle liige. Seda rõõmsamad oleme, et otsus meie kohta on positiivne," ütles Tallinna ülikooli rektor professor Rein Raud.

UNICA on seadnud endale ülesandeks edendada koostööd võrgustikku kuuluvate ülikoolide vahel akadeemilise kvaliteedi, integratsiooni ja koostöö valdkondades. Tähtsad on ka UNICA tegevused Euroopa kõrgharidus- ja teadusmaastikul, kus ta esindab võrgustikku kuuluvate ülikoolide foorumit Bologna protsessi alastes diskussioonides edastades oma liikmesülikoolide arvamusi ja ettepanekuid Euroopa institutsioonidele ning rahvuslikele-, regionaal- ja munitsipaalvalitsustele.

UNICA on loodud 1990. aastal ning Tallinna ülikool on võrgustiku 42. liige. Võrgustikku kuuluvates ülikoolides töötab kokku 120 000 inimest ja õpib 1,5 miljonit üliõpilast. Võrgustiku peakorter asub Brüsselis Université Libre de Bruxelles'is. Tallinna Ülikooli lähinaabritest kuuluvad võrgustikku Helsingi ülikool, Stokholmi ülikool, Kopenhaageni ülikool, Lomonossovi nimeline Moskva Riiklik ülikool, Vilniuse ülikool, Läti ülikool ja Tallinna tehnikaülikool.