Laupäeval ja pühapäeval ei sõida Kopli trammid nr 1 ja nr 2. Teedevalitsus remondib trammitee ülesõite Mere puiesteel Ahtri tänava ristmiku ja Kopli tänaval Eerika ja Heina tänava ristmiku juures.

Esmaspäeval pannakse trammirööbaste vahele ja ümbrusse valuasfalti. Töö segab trammiliiklust vaid kohati.

Kõigil kolmel päeval on Mere puiesteel tagasipööre autodele nihutatud mõnekümne meetri võrra Viru väljaku poole. Kopli tänaval saab kesklinna poole sõites pöörata vaid Eerika ja vastupidises suunas vaid Heina tänavale.

59. liini bussid sõidavad Heina tänavalt otse Kopli tänavale, tehes peatused Sitsi ja Angerja trammipeatuste ligiduses. 3. liinil sõidavad neil päevil vaid lõõtsbussid, vajadusel tihendatakse ka nende sõidugraafikut.

Suletakse lõik Põhja puiesteel

Seoses Põhja soojusmagistraali rekonstrueerimisega on liikluseks suletud 30 meetri pikkune lõik Põhja puiesteel Tallinna Katlamaja rajoonis. Teeosa suleti täna kell 8, see taasavatakse 24. mail kell 17. Suletav lõik asub kohakuti Linnahalli bussipeatusega.

Tallinna bussiliin nr 3 sõidab sel ajal Pelguranna suunal Sadama, Logi, Rumbi ja Kalasadama kaudu.

Bussiliin nr 8 sõidab samal ajavahemikul kesklinna suunas Pärnu maantee, Kaarli puiestee ja Toompuiestee kaudu, peatudes uuele marsruudile jäävates bussipeatustes.

Linnahalli peatus viiakse üle Kalasadama tänavale.

Transpordiameti asejuhataja Matti Irvali sõnul peab Põhjamagistraali rekonstrueeriv Eritööde Ettevõte nr 2 tagama jalakäijate ohutu läbipääsu suletud piirkonnast ja sõidukitele juurdepääsu sulgemispiirkonda jäävatele majadele.

Pirita rannas algas suvehooaeg

Vaatamata suhteliselt jahedale õhutemperatuurile on Pirita rand alates kolmapäevast külastajatele ametlikult avatud, teatas Pirita linnaosa vanema asetäitja Jaak Hubelmann.

Rand on koristatud, tuletõrje- ja päästeameti vetelpäästeteenist= us on end rannahoones sisse sättinud, paigas on riietuskabiinid ja saadaval muu vajalik rannavarustus.

Linnaosa valitsus on tellinud rannavolle väljaku äärde monteeritavad tribüünid, lähiajal tellitakse laste mänguväljakud ja rannapingid, ütles Hubelmann.

Veetemperatuur on sel nädalal Pirita rannas veel tublisti alla 10 kraadi.

Pirita kutsub kodu kaitsma

Linnavalitsus, politsei ja turvafirma ESS kohtuvad pühapäeval kell 11 Pirita elanikega. Inimesi kutsutakse üles kaitsma enda ja naabri vara ning tegema koostööd politseiga, et panna koos piir lokkavale kuritegevusele.

Järjekordne sellelaadne kohtumine leiab aset Pirita Majandusgümnaasiumis (endine Pirita keskkool, Metsavahi tee 19). Elanikega tulevad kohtuma ja kodu kaitsmiseks nõu andma politseiameti peadirektor Ain Seppik, Tallinna politseiprefekti kohusetäitja Aivar Toompere, ESS-i müügidirektor Jüri Teemant, Lasnamäe politseijaoskonna ja Pirita konstaablipunkti juhid. Kohtumise organiseerivad Pirita vanem Kalle Sepp ja tema asetäitja Jaak Hubelmann.

Jutuks tuleb korrakaitse ja igapäevane turvalisus. Mööda ei minda ka saabuva rannahooajaga seotud probleemidest ja mereliiklusest.

Pärnu maantee pudelikael laieneb

Lähinädalatel alustatakse kesklinna ühes suuremate ummikute paigas trammitee parandamist. Pärnu maanteel Draamateatri juures freesitakse trammitee ümbruses vana asfaldikiht ning pannakse uus ja korralik.

Pärnu maantee lõik Valli tänavast kuni Vabaduse väljaku ristmikuni, kus sõidab päevas läbi tohutu suur hulk sõidukeid, on muutunud linna üheks raskemini läbitavaks tänavaks. Autojuhid väldivad trammiteele sõitmist, sest asfalt on seal liiga konarlik ja vahel ka ohtlik. Trammitee remondiga peaks olukord niipalju paranema, et see ka autodele sõidetavaks muutub. Uuel, trammiteel oleval rajal lubatakse sõita vaid kergetel sõidukitel.

Kõigepealt freesitakse trammiteel vana asfaldikiht ja asendatakse see uuega. Teelõik viimistletakse elastse valuasfaldiga. Kommunaalameti juhataja Andres Monvelti andmetel maksab töö kuni pool miljonit krooni.

Trammiteele peaks tegema hoopis kapitaalremondi ja panema rööpad betoonpadjale. Sel moel kuluks Valli ja Vabaduse väljaku ristmiku vahelise trammiteelõigule ligikaudu miljon krooni, ütles trammi- ja trollikoondise peainsener Oskar Gustavson. Linna eelarves nii palju vaba raha pole.

Linnal on valuasfaldi kogemus juba olemas. Kaks aastat tagasi tehtud Suurtüki tänava ülesõit on siiani laitmatus korras. Teedevalitsuse remondikava toetavad Tallinna Tehnikaülikoolis tehtud uuringud teelõigu kandejõust ja asfaldialusest pinnasest.

Haabersti soovib söögikohti juurde

Haabersti halduskogu ei ole rahul AS Restano äriideega, mille kohaselt Ehitajate tee 109 asuv kohvik-restoran ehitataks ümber müügikeskuseks.

Linnaosa vanema asetäitja Margus Peetsi sõnul soovib AS Restano linnaosa ainsatesse nimelt toitlustuseks ehitatud ruumidesse rajada turu, kus bokslettidelt hakataks kauplema toiduainete, heli- ja videokassettide ning raamatutega.

AS Restano direktor Vanda Sokolova ei osanud halduskogu seisukohta kommenteerida. Sokolova kinnitas, et praegu käib remont endises diskosaalis, kus lähiajal avatakse kaubanduskeskus. Samades ruumides on avatud juba baar, kauplus ja videolaenutus.

AS Restano on Ehitajate tee 109 ruumid rentinud Haabersti linnaosa valitsuselt aastani 2005.

õismäel ei ole ühtegi restorani. Motelliketi Peoleo toitlustuskoht valmib peatselt Ehitajate tee ääres Tallinna Loomaia läheduses.

Tallinnal peaks olema mitu keskust

Kanada linnaplaneerimise spetsialisti Julius Goryse arvates peaks Tallinna detsentraliseerima, hajutades keskust. Seejuures peaks arvestama linna geograafilist omapära ja viima tööpäeva suurliikluse praegusest keskusest eemale.

Tallinna kaheksal linnaosal on oma minikeskused. Neid arendades, viies sinna ärid, kaubanduse, teeninduse - seega töökohti - võib kesklinna koormus langeda kuni poole võrra, arvab Toronto transpordiministeeriumis linna- ja regionaalse planeeringu probleemidega tegelev, Kanada abiprogrammi raames Tallinnas viibiv konsultant.

Julius Gorys pööras tähelepanu Tallinna suhteliselt tagasihoidlikule enesereklaamile väljaspool Eestit. "Te ei peaks olema nii tagasihoidlikud, teil on nii palju väärtuslikku, mida peita pole mõtet," ütles Gorys.

Julius Gorys on esimene konsultant, kes viibib Tallinnas Kanada Linnainstituudi ja Balti riikide pealinnade vahelise koostöölepingu raames, nõustamaks meie linnaplaneerijaid Tallinna üldplaani koostamisel. Julius Gorys lahkub 20. mail Vilniusesse.

Linnapea vabandab Halduskohtu ees

Linnapea Jaak Tamm vabandab Tallinna Halduskohtu ja kohtunik Hilja Läba ees. Kohtunikult linnapeale adresseeritud kirjad ja teised materjalid suunati otse linnavarade ametisse ja linnapea lauale need ei jõudnudki.

See on linnavalitsuse kantselei viga, ütles Tamm. Segaduse tulemusel ei esitanud linnavalitsus kohtule õigeaegselt vajalikke materjale ning kutsutud ametnikud ei jõudnud kohtusse õigeaegselt. Linnapea sai olukorrast teadlikuks alles siis, kui trahvimäärus linnavalitsusse jõudis.

Linnapea tunnistas, et tegemist on linnavalitsusesisese korraldamatusega, ning lubas trahvi tasuda. Tamm andis oma alluvatele vastavad korraldused, et selliseid juhtumeid edaspidi ette ei tuleks.

õdede ühing tähistas õdede päeva

12. mail oli rahvusvaheline õdede päev. Eesti õdede ühing tähistas sünnipäeva kolmapäeval. Vastuvõtul osalesid mitmed Eesti tervishoiujuhid.

Tahame pöörata õdedele tähelepanu, tõsta nende väärikust ja teadvustada, et õendusala on praegu murrangulises ajajärgus, ütles Eesti õdede ühingu president Deisi Remmel. õdede hääl peab kuulda olema kõigi tervishoiualade arengus, moodustavad ju õed suurema osa tervishoiupersonalist, ütles Remmel.

12. mail oleks õenduse rajaja Florence Nightingel saanud 176-aastaseks. Rahvusvaheliselt tähistatakse õdede päeva alates 1963. aastast.