Tallinna teedevalitsus teatas, et teede remonditööde tõttu on tänasest kolmapäevani suletud Magdaleena tänav Pärnu maantee ja Marta tänava vahel. ümbersõit märgitakse ajutiste liiklusmärkidega.

7. juunini kestavad remonditööd Tatari tänaval Sakala tänava ja Estonia puiestee vahel. Sel ajal on Tatari tänava nimetatud lõigul parkimine keelatud ja sissesõit raskendatud.

Sadamas avatakse uus reisiterminaal

Homme avatakse Kesklinna sadamas reisijate teenindamiseks D-terminaal.

Uus terminaal võtab reisijaid vastu 8. kail silduvatelt laevadelt, admiraliteedibasseini kanali laiendus võimaldab teenindada tiibureid, katamaraane ja keskmise suurusega kruiisilaevu. D-terminaali läbilaskevõime on 1000 reisijat tunnis.

Tallinna Sadam korrastab veel uue terminaali ümbrust, linnavalitsus lõpetab lähitulevikus Lootsi tänava laienduse, mis tagab parema juurdepääsu uuele terminaalile. Linna rahaga heakorrastatakse Mere puiesteega külgnev endise Tallinna Laevaremonditehase maa-ala. Välja on ehitatud uue terminaali naaberalade vihmavee kanalisatsioonivõrk ja pumbamaja.

Vanalinna Muusikamaja on kümneaastane

Reedel oli sünnipäev Vanalinna Muusikamajal. Kümne aasta jooksul on asjahuvilised tegelnud muusikamajas vanamuusika ja eesti rahvamuusikaga. Jaak Johanson Vanalinna Muusikamajast teatas, et majas tegutseb Humanitaarinstituudi teatriõppetool, muusikamajast on välja kasvanud Vanalinna Algkool, Vanalinna Muusikakool ja Vanalinna Kunstikool. Muusikamaja tähistas sünnipäeva suurejooneliselt terve öö vastu laupäeva. Kutsutud olid muusikamajaga seotud inimesed ja muidu muusikasõbrad. Südaööl algas Vanalinna Muusikamajas väravamäng, millega liiguti rongkäigus läbi vanalinna kaheksa värava ja lauldi järgemööda kaheksat regilaulu.

Vanalinna päevade ajal algab igal südaööl muusikamajas öökontsert.

Koplis avati ehitusjäätmete prügila

31. mail avati Koplis endises Tallinna Ehituskeraamika Tehase savikarjääris inertsete jäätmete ladustuspaik, mida haldab asjakohase konkursi võitnud ja prügila nõuetekohaselt välja ehitanud Oü Slops.

Ehitusjäätmete prügila avamisel lõikas lindi Tallinna abilinnapea Tõnis Kull, kelle sõnul vähendab uus ladustuspaik koormust Pääsküla prügilale ning on vaheetapiks linna uue ja kaasaegse prügila väljaehitamisel Maardus. Kull lisas Raepressile, et prügi sorteerimine ja peenendamine aitab tihedamalt endist karjääri täita, samuti kindlustada varisemisohtlikke kaldaid.

Ehitusjäätmete ladustamisega endises savikarjääris tegeleb osaühing Slops, kelle ülesandeks on täita karjäär ehitusjäätme= tega keskkonnaohutu ja ökonoomse tehnoloogia kohaselt. Tänaseks on valminud ehitusjäätmete vastuvõtusõlm, kus saab jäätmeid ka sorteerida. Firma tegevdirektor Illar Rihkrand kinnitas, et lisaks metalli ja puidu sorteerimisele ehitatakse peatselt välja puidu peenendamise tehnoloogiline sõlm puiduhakke tegemiseks ja ehitusjäätmete paremaks töötlemiseks.

Uus prügila on Eesti esimene nüüdisnõuetele vastav ehitusjäätmet= ele spetsialiseerunud ladustuspaik. Kui see kunagi täis saab, võidab Tallinn juurde neli hektarit rekultiveeritud maad, lisaks veel mitu hektarit karjääri ümbritsevat tühermaad Koplis. Põhja-Tallinna linnaosa vanem Olev Kallas usub, et vana karjääri täitmine ning ala hilisem haljastus muudavad selle kandi kaunimaks, samuti ei ähvarda haigutav auk hiljem enam selle lähedal asuvaid maju varisemisohuga.

Ladustuspaigale saab sõita nii Maleva kui ka vastvalminud Laevastiku tänava märgistatud sissesõidu kaudu. Ladustuspaik on avatud esmaspäevast laupäevani kella 7.30-19.

Iru sild suletakse remondiks

Selle nädala algul suletakse liiklus üle Iru silla. AS VIA PONT hakkab praegust amortiseerunud silda lammutama, et seejärel rajada sinna tänapäevanõuetele vastav uus ülesõit. Narva maanteele seatakse üles viidad, et anda sõidukijuhtidele märku kasutada Pirita või Lükati silda pääsemiseks teisele poole jõge, näiteks Muuga aedlinna. Vana-Narva maanteele jõudmiseks võib kasutada sama teed või siis hoopis sõiduvõimalust Peterburi maanteelt.

Linnaeelarves on silla täielikuks rekonstrueerimiseks koos projekteerimisega eraldatud 6,7 miljonit krooni. Uus ülesõit peab valmima septembri lõpus.

Projekt tehti samuti sillaehitusfirmas VIA PONT. Projekteerijad ja arhitektid kavandasid uue rajatise kolmeosalise jätkuva talasillana, mille äärmised avad on 11,75 meetrit ja keskmine 23,5 meetrit pikad. Silla sõiduosa tuleb 9 meetrit lai, kuhu mahub lahedalt kaks sõidurada. ühele poole sõiduteed tuleb meetrine kõnnitee, teisele poole 2,8 meetri laiune teeosa nii jalakäijatele kui ka jalgratturitele. Sild ääristatakse metallist käsipuudega.

Uus sild toetub senistele, kahele kalda- ja kahele jõesambale, mida laiendatakse ja tugevdatakse. Kasutamata jääb sillasammas keset jõge, kuid seda ei lammutata, vaid jääb märgistama ja meenutama senist rajatist.

Harku järve istutati kalu

Möödunud neljapäeval lasti Harku järve 250 kilo karpkalu. Tallinna Kalaspordi Klubi ettevõtmist finantseeris Haabersti linnaosa valitsus.

Kalad toodi Ilmatsalu kalakasvatusest. Järve lasti üle tuhande kuni poolekilost kalapoega. Tallinna Kalaspordiklubi direktori Rene Hammeri sõnul hakkavad need kalad juba järgmisel aastal kudema. Sama palju karpkala lasti Paunküla veehoidlasse.

Tahame hoolitseda selle eest, et meie linnaosa ainukeses järves oleks elu, ütles Haabersti asevanem Kalev Joonas. Kalamaime on järve toodud viimase viie aasta jooksul igal aastal. Juba paaril viimasel aastal on kalastajate klubi kalavarude täiendamisel abi saanud linnaosa valitsuselt.

Harku järve seisukord on paranenud, lisaks tavalistele kaladele - haug, latikas, ahven, särg ja karpkala - on järvest püütud ka angerjat. Kalasportlastele teeb muret röövpüük ning Harku järve merega ühendava Tiskre oja teele ehitatud tamm, mis takistab kalade vaba liikumist kudemise ajal.

Rahvusraamatukogus on digitaalkaardid

Rahvusraamatukogus saab tutvuda Eestis ja Ameerika ühendriikides valminud digitaalsete maakaartidega. Kolmapäeval tutvustati Rahvusraamatukogu kunstide osakonna ruumis arvutikartograafia kasutamise võimalusi raamatukogus. Loodud on vastav lugejakoht, kus raamatukoguhoidjate abil on võimalik tutvuda geoloogilise infosüsteemiga. Geoinfosüsteemi saab kasutada arvutiprogrammi ArcView 2.1 abil.

Kanada teeb Balti pealinnadega koostööd

Vilniuses allkirjastati kirjutati alla kolme Balti riigi pealinna ja Kanada Linnainstituudi koostööleping, mille alusel Kanada riik jätkab vähemalt kolme aasta jooksul abiprogrammi pealinnade demokratiseerimisprotsessi kiirendamiseks. Kahe miljoni Kanada dollari suuruse abiprogrammi lepingule kirjutasid alla Vilniuse linnapea Alis Vidunas, Riia linnapea asetäitja Aivars Draudins, Tallinna abilinnapea Jaak Saarniit ja Kanada Linnainstituudi (CUI) esindaja Tibor Frank.

Nõmme arendab sidemeid hõimuvelledega

Nõmmest ja Ungari linnast Szombathelyst saavad sõpruslinnad. Nõmme halduskogu referendi Kirsti Maaringu teatel otsustati see linnaosajuhtide ja Szombathely esindajate kohtumisel. Sõpruslepingule kirjutatakse alla sügisel.

Szombathely neljaliikmeline delegatsioon eesotsas abilinnapea György Feisztiga viibis Nõmmel kevadpäevade külalisena. Ungarlased osalesid päevade üritustel, tutvusid Tallinna huviväärsustega ja kohtusid Ungari aukonsuli Mall Hellamiga.

Memmed-taadid kutsuvad Vabaõhumuuseumi

Juunikuu teisel nädalavahetusel, 8. ja 9. juunil kutsuvad huvialaklubi Raavis, Salme Kultuurikeskus ja Tallinna Kultuuriamet nii vanu kui noori vabaõhumuuseumi Rocca al Maresse veetma kaks sisukat päeva Tallinna ja Harjumaa hakkajate memmede ja taatide seltsis.

Memme-taadi päevad 96 avatakse laupäeval, 8. juunil Sassi-Jaani talus Linda Rausi koostatud sõna-muusika-tantsupõimiku= ga "Kui oleks veel eesti küla ja eesti talu". Järgneb rongkäik, mis viib päevadel osalevad kollektiivid igaühe oma talusse. Memme-taadi päevade programm toimub samaaegselt kaheksas talus, huvitavat vaadata ning põnevat kaasa teha pakutakse lisaks veel ka Sutlepa kabelis, tuulikus ja kõrtsis. Kahe päeva kavas on kokku üle 40 kontserdi, näitused, rahvuslikud spordimängud, tervisekäimine jm. Külastajad saavad oma silmaga näha, kuidas töötab sepp, pillimeistrid valmistavad kohapeal lokupille ja piibareid. Soovijad saavad asjatundjate juhendamisel õppida pastelde tegemist, kudumist-heegeldamist ning rahvuslike roogade - kama, karaski, soolasilkude, kalja jm valmistamist. Omapärase vaatemänguga tuleb välja perekond Rütteri folklooriansambel Harjumaalt, kes kutsub rahvast pühapäeval, 9. juunil kell 13.30 Kolga tallu sulenoppimise talgutele.

Päevade peakorraldaja Gennadi Vihmani sõnul tahetakse memme-taadi päevadega elustada rahvuskultuuri. Kes veel peaksid ununema kippuvaid kombeid, laule-tantse ja mänge taas rahva ette tooma kui meie vanarahvas, kellele kõik see, mida nüüd päevade raames pakutakse, oli kunagi iseenesestmõistetav ja igapäevaelu. Et säiliks järjepidevus, on lisaks pensionäride ansamblitele, kooridele ja tantsurühmadele esinema kutsutud ka laste- ja noortekollektiive. Harju ja Tallinna rahvaga koos astuvad üles memmed-taadid Paikuselt, Kilingi-Nõmme invaliidide ühendus jt.

Külaliste kohalesaabumise hõlbustamiseks on nii laupäeval kui pühapäeval käigus eribuss, mis toimetab sõitjad Vabaduse väljakult Jaani kiriku eest vahepeatustega Hipodroomi juures vabaõhumuuseumi alates 9.30 (pühapäeval 10.30) igal pooltunnil kuni poole viieni välja. Bussisõidu eest raha ei võeta. Muuseumi territooriumile pääsuks tuleb aga lunastada 15-kroonine, õpilastel ja pensionäridel viiekroonine pilet.