Nõmme halduskogu võttis ühehäälselt vastu otsuse alustada Nõmme linna kui iseseisva omavalitsusüksuse staatuse taastamist. Halduskogu vanemreferent Kirsti Maaring ütles, et arvutused on näidanud, et Nõmmele oleks iseseisvus majanduslikult tunduvalt kasulikum. Samuti leidis halduskogu üksmeelselt, et detsentraliseeritud juhtimise põhimõte oleks Nõmmel õigustatud. Nõmme linn suudaks palju probleeme kohapeal lahendada.

Jaak Tamm lubab Nõmme vabaks anda

"Ma ei arva sellest mõttest halvasti," kommenteeris linnapea Jaak Tamm Nõmme halduskogu otsust alustada Nõmme iseseisvuse taastamisega. Veel kolm aastat tagasi olid Tallinna osad ju ka Maardu ja Saue. Nõmme eraldumisega Tallinn vaid võidaks, arvas Tamm. "Nõmmel muresid piisab - majade tagastamine, kanalisatsioon, teede korrashoid jne." äärmiselt raskeks kujuneks transpordi, kanalisatsiooni, kooliõpilaste jm doteerimist vajavate alade jagamine kahe naaberlinna vahel. Tamm lisas, et selliseid otsuseid ei tohiks teha emotsioonide ja valimiskampaania raames, vaid rangele arvestusele ja analüüsile tuginedes.

Ka kolm aastat tagasi enne kohalike omavalitsuse valimisi oli Nõmme linna iseseisvumine päevakorral. Siis korraldatud küsitlusel selgus, et 55 protsenti nõmmekaid eelistas elada Tallinnas. Haldusterritoriaaljaotuse muutmine on Riigikogu pädevuses.

49. keskkool sai uue tööõpetuseklassi

49. keskkooli Soomest saadud tööõpetuse näidiskabinet sisaldab kõiki tänapäevaseid võimalusi ning peaks kujunema ka poiste tööõpetuse õpetajate koolituskeskuseks. Täielikult renoveeritud klassis on kaasaegsed tööpingid ning ventilatsioon. Samuti on jälgitud kõiki ohutustehnika-alaseid nõudmisi. Helsingi kingitus Tallinnale sai võimalikuks Tallinna Töö- ja Tehnikaõpetajate Liidu, Helsingi Tehniliste Ainete õpetajate Liidu ja Tallinna Poeglaste Tööõpetuse Seltsi koostöös. Koostööprojekt hõlmab peale näidiskabineti ka poiste tööõpetuse õpetajate koolitamist Soomes.

Uued õpikud Soomest

Haridusameti juhataja Leonid Fiveger teatas, et Soomest on Tallinna koolidele Eestisse saadetud 915 soome keele ja kirjanduse õpikut. õpikud vahendas Eesti Instituut Soomes ning kinkis Soome firma Kirjavälitys OY. õpikuid on seitse nimetust ning nende kogumaksumus on üle 73 000 Soome marga. õpikute hulgas on ka viieosaline soome keele õpik keskkoolile. Fivegeri sõnul jagatakse õpikud laiali nende Tallinna koolide vahel, kus õpetatakse soome keelt.

Linnateater edendab tervisekasvatust

Reedel kirjutasid Tallinna Linnateatri ja Eesti Tervisekasvatuse Keskuse esindajad alla koostöölepingule. Leping käsitleb Linnateatri 1996./1997. aasta kavalehtede trükkimist ning sätestab, et Eesti Tervisekasvatuse Keskus toetab Linnateatri kavalehtede trükkimist rahaga, Linnateater aga võimaldab Tervisekasvatuse Keskusele vastutasuks infolehekülgi samades kavalehtedes.

Gonsiori ja Pronksi tänava auku pole enam

Möödunud ööl täitsid AS-i Tallinna Soojus töömehed augu Gonsiori ja Pronksi tänava ristmikul.

Me täidame Gonsiori ja Pronksi tänava ristmikul asfalti tekkinud lohu, olgugi et see meie tekitatud pole, ütles eile Tallinna Soojuse tootmisdirektori asetäitja Enn Komp. Tallinna Soojust on süüdistatud soojatrasside puudulikus korrashoius ja sellega liiklejate ohtu seadmises, ütles Komp. Kontrollimisel selgus, et auk on kanalisatsioonikaevu kõrval. Samast läheb ka soojatrass, kuid silmaga nähtavaid kahjustusi ja lekkeid soojatrassil pole, kinnitas Komp.

Rootslased puhastavad Tallinna õhku

Möödunud nädalal tutvusid Rootsi välisabiorganisatsiooni SIDA töötajad Tallinna keskkonnaametis keskkonnaameti ja Göteborgi keskkonnaagentuuri koostööprojekti Air Viro senise tööga. Air Viro projekt hõlmab Tallinna atmosfääriõhu sisalduse mõõtmisi.

Reedel alustab keskkonnaamet projekti raames koos liikluspolitseiga ka Tallinna tänavatel liikuvate diiselsõidukite heitgaaside mõõtmist Göteborgi keskkonnaagentuuri kaudu saadud seadmetega. Koostööprojekti rahastab SIDA.

RAEPRESS