Nädalavahetusel veeti Väike-õismäelt taas minema autovrakke. Mustamäelt hakatakse peremeheta autosid ära vedama sel laupäeval ja pühapäeval.

ME Valika asedirektori Tarmo Riistopi sõnul oli õismäe nimekirjas 25 autovrakki, ära viidi 12 vana autot, nelja sõiduki omanikud ilmusid välja ja said nädala jagu aega autode tänavalt koristamiseks. Riistopi sõnul on autovrakkide teisaldamine õismäelt küllaltki aeganõudev töö, kuna ainus parkla, mis peremeheta autosid vastu võtab, asub Peterburi teel.

Mustamäe linnaosa valitsuse kommunaalosakonna juhataja Ain Veltmanni sõnul on linnaosa valitsuse nimekirjas praegu 154 teisaldamist vajavat sõidukit. 24 neist on lihtsalt valesti pargitud, ülejäänud aga pikaajalisest tänaval seismisest vrakkideks muutunud.

Lapsed jäävad auto alla

Tänavu on Tallinnas lastega juhtunud sada liiklusõnnetust, mullu sama aja jooksul oli 63 ja aasta lõpuks 65 õnnetust, ütles liikluspolitsei inspektor Kirill Teiter.

Teiteri sõnutsi ei vasta pealinna liikluskorraldus ja laste ettevalmistus üksi tänavatel liikumiseks järsult kasvanud sõidukite arvule ja liikluskoormusele.

"Enamasti juhtuvad lastega õnnetused bussi- ja trollipeatustes, vöötradadel ja seisvate sõidukite varjust välja astumisel," rääkis Teiter. Autojuhtide hoolimatust, karistamatuse tunde süvenemist ja halba liiklemisoskust näitavad ka sagenevad otsasõidud vöötradadel.

Liikluspolitseinikke on Tallinnas ligi kaks korda vähem kui kümne aasta eest. Viimane laste liiklusõpik ilmus seitse aastat tagasi, uue raamatu lõpetamine viibib rahapuudusel.

Kodulinna Maja peab sünnipäeva

Noorteliikumise Kodulinn maja avati 1986. aasta 2. detsembril, varem asusid hoones limonaaditehase siirupitünnide ja kooli vanapaberi ladu.

Nüüd on maja saanud kohaks, kus noored ajaloohuvilised pärast pühapäevaseid tööpäevi hinge tõmbavad. ümbruskonna vanurid käivad Kodulinna lahke pererahva juures söömas ning aeg-ajalt kogunevad majas mitmesugused ringid.

Lahtiste uste päeva peab Kodulinna Maja 1. detsembril. Liikumise juhi Tiina Mägi sõnul astuvad kell 15 üles Terje Treimanni tantsutüdrukud, kell 17 Teaduste Akadeemia naiskoor, kell 19 huviklubi Raavise kvartett, Raabiku rahvatantsijad ja kapell. Esinema tulla on lubanud ka Kärt Tomingas ja Toivo Luhatsi õpilased.

Kesklinn korraldab jõuluüritused ise

Kesklinna valitsus loobus lepingu sõlmimisest aktsiaseltsiga Calinya, mis esialgse pakkumise järgi pidi korraldama jõulumüügi Vene tänaval ja koostama jõulunädala= kultuuriprogrammi Raekoja platsil.

Kesklinna asevanema Toivo Susi sõnul ei esitanud Calinya nõutud ajaks linnaosa valitsust rahuldavat aruannet pakkumisele tuleva kauba ja kultuuriprogrammi kohta. Vene tänav peab taas kaubatänavaks muutuma 5. detsembrini, seetõttu ei korraldata linnaosavalitsuse operaatorfirma leidmiseks uut konkurssi, üritused organiseeritakse ise.

5.-24. detsembrini ja soovi korral ka 27. detsembrist 5. jaanuarini on Vene tänavale planeeritud 25 müügitelki, eilseks oli kauba pakkumisest huvitatud kümmekond firmat. "Me ei taha, et Vene tänav muutuks täikaks, seepärast soovime seal näha eelkõige jõuluajaks sobivat kaupa: meeneid, käsitööd ja jõulutoite," ütles ettevõtlusosakonna juhataja Tiina Kink.

Täpsemat teavet kaubatänavat kohta jagatakse ettevõtlusosakonnas Nunne 18 III korrusel, sealne telefon on 442 475.

Pirita klooster ahvatleb

Pirita linnaosa asevanema Jaak Hubelmanni ja Pühima Lunastaja Püha Birgitta Ordu Eesti volitatud esindaja Lagle Parek jõudsid üksmeelsele järeldusele, et linnaosavalitsuse koostöös Pirita kloostri haldajate ordu ja aktsiaseltsiga Vana Tallinn on klooster arenenud märgatavalt.

Tänavu peeti kloostris missa ja hulk kontserte ning muudeti kloostriala seega rahvale meeliköitvaks huvi- ja puhkepaigaks. "Linn ja linnaosavalitsus näeksid hea meelega, et kloostriala haldaja ei mõtleks niivõrd tulu saamisele, kuivõrd ala korrashoiule ja seisukorra parandamisele: varemete säilitamisele ja konserveerimisele," ütles Jaak Hubelmann.

Pirita linnaosavalitsuse leping Püha Birgitta Orduga Pirita kloostri haldamiseks lõpeb tänavu, detsembris korraldatakse võistlus uue haldamislepingu osapoole leidmiseks.

Linnapuhastajad teevad koostööd politseiga

Kommunaalameti ja Tallinna Eriautobaasi esindajate kohtumisel liikluspolitsei komissari Andrus Aavikuga lepiti kokku, et jätkatakse eelmisel aastal alanud koostööd linnaliiklusele vajalike tingimuste loomisel saabuval talvel.

Liikluspolitsei patrullteenistus annab eriautobaasi dispetsherile teavet, kus on libeduse tõttu tekkinud tõrkeid. Liikluspolitsei hoolitseb vastavalt kokkuleppele nii alaliste kui ka lumekoristuse ajaks ajutiselt paigaldatud liiklusmärkide piirkonnas parkivate sõidukite eemaldamise eest.

Eriti oluline on liikluspolitseinike abi suure lumesaju või veevõrguavarii korral. Sellistel juhtumitel hakatakse koos linnapuhastajatega tänavakorrastuseks vajalikke teelõikusid sulgema ning suunatakse liiklus mujale.

Loodusmuuseumis kohtusid ikebanistid

Loodusmuuseumis avatud näitusel "Tarnad, hundinuiad ja Aino Pajupuu" said taas kokku 20 aastat tagasi Aino Pajupuu eestvedamisel Eesti Looduskaitse Seltsi juures alustanud ikebanakuruses liikmed.

Ersatsjõulukaunistuste ja kunstlillede uputuse juures tahetakse näitusega tõestada, et häid materjale kodu ja muude ruumide kaunistamiseks võime korjata loodusest. Tavakohaste valmiseksponaatide kõrval näidatakse ka materjale, tööprotsessi ja tehnikaid.

Näituse kujundaja Leila Pärtelpoja eestvedamisel on eksponeeritud ka Aino Pajupuu töötuba, kus on seelikuga lamp, tagurpidi taburetid ja kõikides vanustes tarna, näidatakse ka vanaisade kombel nöörikeeramist. Huvilistele õpetatakse jõulupärgade ja nukkude valmistamist.

Käsitööõpetajail on võimalus kohapeal tundi läbi viia, milleks tuleb eelnevalt teada anda telefonil 448 963. Eesti Looduskaitse Seltsi 30. aastapäeva märkiv näitus jääb avatuks 8. detsembrini kella 11-17, puhkepäevad on esmaspäev ja teisipäev.

EPL/ETA/RAEPRESS