Tallinnas tuleks luua kümme puuetega inimeste isikliku abistaja töökohta, et võimaldada puuetega inimestel liikuda väljaspool kodu, ütles Eesti Lihasehaigete Seltsi esimees Jaak Võsa.

Seda otsustasid eile Tallinnas peetud nõupidamisel Eesti Lihasehaigete Seltsi, Tallinna Liikumispuudega Inimeste Seltsi ja Pimedate ühingu liikmed. Samuti vajavad liikumispuudega inimesed invataksot, nagu see on tööle rakendatud juba neljas Eesti linnas - Tartus, Viljandis, Pärnus ja Haapsalus.

Isikliku abistaja teenuse kasutajaid oleks Võsa hinnangul vähemalt 20-30. Puuetega inimeste abistamise kohustus lasub Võsa kinnitusel kohalikel omavalitsustel.

Eilsel nõupidamisel osalesid Tallinna linnavolikogu sotsiaalnõunik Erika Salumäe ning linnavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima. Ametnikud lubasid puuetega inimeste ühenduste ettepanekuid kaaluda, sõnas Võsa.

Linnavalitsuse kaadrimuudatused

Linnavalitsus kinnitas esmaspäeval transpordiameti uueks juhatajaks 53-aastase Tiit Kivikase. Tiit Kivikas on lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli ehitusinsenerina, hiljem täiendanud end Eesti Kõrgemas Kommertskoolis ja Baieri äriakadeemias. Viimati töötas Kivikas EAM Investeeringute Aktsiaseltsis projektijuhina.

Linnavalitsus vabastas Aleksei Semjonovi tema avalduse põhjal sotsiaalnõuniku ametikohalt. Linnavalitsus vabastas Lasnamäe linnaosa valitsuse ettepanekul ametist kultuurikeskuse Lindakivi direktori Sigrid Metropolskaja.

Hollandlased tutvuvad kodututega

Hollandis asuva Tallinna sõpruslinna Groningeni kolmeliikmeline ekspertgrupp tutvub sel nädalal Tallinna kodutute probleemidega. Ekspertgrupp plaanib kaardistada kodutute olukorra ja koos siinsete ametnikega välja töötada abinõud kodutute probleemide lahendamiseks. Rahaliselt toetab koostööprojekti Hollandi välisministeerium.

Kodututega kohtuvad projektijuht Martin Kest, Groningeni kodututega tegelev juhtivametnik Liesbeth Brouns ja Groningeni ülikooli teadur, kodutute uurija Louis Polstra.

Sotsiaal- ja tervishoiuameti osakonnajuhataja Raivo Allevi sõnul võib edasine koostöö jätkuda väga erinevates vormides. Mõnel peatselt avatavate kodutute öömajade töötajal võib avaneda võimalus sõita Hollandisse õppereisile.

Maailma Noortekoor kuulutas välja konkursi

1. märtsil peetakse Tallinnas Lühike jalg 9 Maailma Noortekoori eelkonkurss. Maailma Noortekoori võivad kandideerida 17-26-aastased lauljad, teatas Eesti Kooriühing. 22. juulist 20. augustini on Jaapanis Maailma Noortekoori kokkutulek. Esinetakse üheksas Jaapani linnas, koori juhatavad Nobuaki Tanaka Jaapanist ja Robert Sund Rootsist.

Moskva Eesti Selts pealinnade kontaktide vahendajaks

Moskva Eesti Seltsi esimees Riho Nõmmik kinnitas eile Tallinna linnavalitsusele, et selts tahab vahendada Moskva ja Eesti ning Tallinna ja Moskva suhteid. Seltsi ettepanek on ajendatud kultuuri- ja teadusatasheede ametikohtade likvideerimisest Eesti saatkonnas Moskvas.

Kohtumisel linnanõunik Tõnu Karuga ütles Riho Nõmmik, et Moskva Eesti Selts tahab edendada eelkõige mitteametlikke kontakte kultuuri- ja teadusala inimeste vahel. Arvestades Moskva ja Tallinna linnavõimude koostöökokkulepet, võiks Moskva Eesti Selts ja peatselt seltsi juurde loodav Eesti Klubi jõudumööda osutada abi ka Tallinna ametiasutustele Moskva kolleegidega suhtlemisel. Seltsi liikmed on huvitatud tihedamast läbikäimisest kodumaal elavate kultuuritegelaste ja teadlastega. Tõnu Karu kinnitusel võtab linnavalitsus ettepaneku teadmiseks.

ESTO päevade fotomeenutused kingitakse Eesti Rahva Muuseumile

Reedeni on Rahvusraamatukogu fuajees avatud Peeter Langovitsi fotonäitus möödunud aasta augustis toimunud ESTO päevadest. Näitusel on välja pandud 287 värvipilti ESTO päevade kõrghetkedest nii Stockholmis kui ka Tallinnas.

Reedel kell 14 toimub näituse pidulik lõpetamine, kus Peeter Langovits annab Eesti Rahva Muuseumile üle nii eelmise, New Yorgis peetud ESTO 92 kui ka viimase ESTO 96 fotokomplekti.

Näituse lõpetamisele on kutsutud Eesti Rahva Muuseumi esindajad, president Lennart Meri kui ESTO 96 patroon, samuti ESTO korralduskomitee liikmed ning ESTO albumi väljaandja - Eesti Entsüklopeediakirjastuse esindajad.

RAEPRESS/Baltic News Service