Maarjamäe Maja AS on alustanud Urva, Halja, Kuslapuu ja Kase tänava vahelise elamukvartali rekonstrueerimist Maarjamäel. Linnaplaneerimisamet on kinnitanud selle piirkonna tehnovarustuse projekti ja väljastanud ehitusloa tehnovõrkude rajamiseks. Krundijaotuse plaan on kooskõlastatud, krundijagamise protsess on käivitunud. Kose teel juba pannakse maasse gaasi- ja kanalisatsioonitorustikke, esimene etapp peaks valmima 30. aprillil. Elamute rajamine algab 2. mail. Esimesed 28 korterit paaris- ja ridaelamutes valmivad selle aasta novembris. Korterite ruutmeetri keskmine müügihind on 10 500 krooni. Selle raha eest saab võtmed-kätte-korteri koos täielikult väljaehitatud infrastruktuuri ja majaümbrusega.

Linn sai kingiks vanapaberipressi

Rootsi jäätmekäitlusfirma Skafab kinkis kommunaalametile vanapaberipressi, mis on üles pandud Ragn-Sellsi Eesti kontori õuele Suur Sõjamäe 50.

Uue pressi söögiks on Tallinna vanapaberikonteinerite sisu. Selliseid konteinereid võib leida mitmete tanklate ja suuremate kaupluste juures.

Press surub kuupmeetri suurusteks pakkideks 6-7 tuhat tonni vanapaberit ja kartongi aastas ehk 8-10 tonni vahetuses. Press hakkab tööle kahes vahetuses, sest Tallinna vanapaberi koghulgaks rehkendatakse ligikaudu 15 tuhat tonni aastas.

Vanapaber moodustab olmejäätmetest 10-12%. Rootslaste vanapaberipress on Tallinnas juba teine, esimene on AS Sekto käsutuses. Pressitud paberi pakid viiakse osaliselt Räpina paberivabrikusse, ülejäänu välismaa paberivabrikutesse.

Linnavolikogu toetab vähihaigeid

Linnavolikogu toetab vähihaigeid, ostes maalikunstnik Sirje Runge 35 000 krooni maksva teose Illusioon VIII. Ettepaneku Runge maali ostmise kaudu vähihaigeid toetada tegi volikogu esimees Edgar Savisaar ning esmaspäeval toetas seda ka volikogu eestseisus. Volikogu pressiesindaja sõnul hakkab maal kaunistama volikogu istungitesaali esise halli seina.

Galeriis Sammas lõppenud näitusmüügil oli Sirje Runge pannud välja 20 maali, mille müügist laekuv raha on mõeldud vähihaigete koduse toetusravisüsteemi väljaarendamiseks. Sirje Runge annetus Eesti Vähiliidule on seni suurim eraisiku tehtud annetus, maalide koguväärtuseks on hinnatud ligi pool miljonit krooni.

Vähiliidu pressiesindaja Svea Talving ütles eile, et maha on müüdud viis maali, kogusummas 200 000 krooni. "Maalide müük jätkub, mitme maali vastu on huvi tuntud," lisas Talving. Lisaks volikogule on maalide ostmise kaudu vähihaigeid toetanud kultuuriministeerium, Eesti Mobiiltelefon, ühe meditsiinifirma juht eraisikuna ja tarkvarafirma Medisoft.

Idee korraldada vähihaigete toetuseks oma maalide näitusmüük tekkis kunstnikul peale oma kauaaegse elukaaslase ärimees Jevgeni Klimovi suremist vähki möödunud aasta lõpus. Esimest korda said näitusmüügilt maalide ostjad kaasa kunstniku sertifikaadi, mis tõendab autorlust ja originaalsust. Volikogule antakse sertifikaat pidulikult üle teisipäeval kunstimuuseumis.

Miljon Käo rehabilitatsioonikeskusele

Linnavalitsus eraldas reservfondist 907 000 krooni Tallinna Liitpuuetega ja Sügavate Vaimupuuetega Laste Rehabilitatsioonikeskusele Käo asutuse eelarve täiendavateks kuludeks. Nõmme linnaosa valitsusele eraldati 28 400 krooni Tallinna Muusikakeskkooli tallinlastest õpilaste toitlustamiseks. Kool kuulub riigile, kuid riigil õpilaste toidu jaoks väidetavalt raha ei jätku.

õpetajate Maja sai Bostoni kontsertklaveri

Homme kell 16 esitleb õpetajate Majas enda uut klaverit "Boston GP 193". Uuel pillil musitseerivad pianistid Lauri Väinmaa ja Eurovisiooni noorte interpreetide mulluse võistluse laureaat Hanna Heinmaa. õpetajate Maja direktori Märt Hundi sõnul kuulub uus, 193 cm pikkune pill kontsertklaverite rühma, kuid on suure kontsert- ja kabinetklaveri vahepealne.

USA firma Boston Piano Company valis sobiliku suurusega pilli just õpetajate Majale. Pilli Ameerika nimi on Steinway, see koosneb 70% ulatuses kuulsa Steinway osadest.

Pianist Lauri Väinmaa, kes pühapäeval esimest korda proovis uue pilli kõlaomadusi, iseloomustas seda kui väga õnnestunud eksemplari, mille kõla sarnaneb päris Steinway omaga ja on eriti hea just ülemises ja alumises registris.

Klaver telliti firma IS Music Trading vahendusel ja jõudis Tallinna 28. märtsil. Pill osteti liisinguga, maksmisel loodetakse hasartmängufondi tõhusale abile.

Kullo lastegaleriis uued näitused

Kullo Lastegaleriis Kuninga tänav 6 avati uued näitused. Kaks nädalat on väljas Pirita Laste kunstiringi ja 78. Lasteaed-Algkooli kunstistuudio tööd. Just lasteaialaste tööd on eriti huvitavad ja vaatamist väärivad. Lapsi juhendasid noored tekstiilikunstnikud Natalia Stetsenko ja Irina Fjodorova. Huvitavad on ka samal ajal eksponeeritavad Pärtel Talli plastiliinist skulptuursete makettide ja Mihkel Kleisi maalide näitus. "Nemad teevad meelega ilusat kunsti vastukaaluks teistes galeriides näidatavale," kommenteeris näitust lastegalerii perenaine Aino Johanson. Kullo Lastegalerii on avatud kõigil päevadel kella 11-17, välja arvatud teisipäeval.

RAEPRESS/Baltic News Service