Soome arhitekt Pekka Vapaavuori lükkas tagasi Tallinna abilinnapea Kalev Kallo väite, nagu osaleks ta Tallinna uue raehoone arhitektuurikonkursi žüriis.

Pühapäevaõhtuses ETV saates “Aeg luubis” väitis Tallinna abilinnapea Kalev Kallo korduvalt, et Eesti arhitektide liit valetab, kui väidab, et Vapaavuori ei osale uue raehoone arhitektuurikonkursi Ïüriis. Kallo toonaste sõnade kohaselt olevat Kumu projekti autori Pekka Vapaavuori osalemine kindel.

Pekka Vapaavuori ütles eile õhtul Eesti Päevalehele, et ta ei ole Tallinna linnavalitsusele sellist abi lubanud ning kinnitas konkursil mitteosalemist juba möödunud reedel, kaks päeva enne ETV saate eetrisseminekut telefonitsi.

Kalev Kallo sõnul teatas Vapaavuori reedel tõesti, et ei kavatse Ïüriis osaleda, kuid ETV saade oli salvestatud juba päev varem. Kallo lisas, et tema ei ole isiklikult Vapaavuoriga suhelnud ning oma väites tugines ta linnavalitsuse andmetele.

Kallo sõnul oli Vapaavuori enne loobumisest teatamist Ïüriiliikmete nimekirjas, Vapaavuori nõusolekut tõestavat linnavalitsuse ametniku ja arhitekti kirjavahetus.

Oma sõnul sai Vapaavuori mitu nädalat tagasi linnavalitsuselt konkurssi puudutava e-kirja, millele ta ajanappuse tõttu vastata ei jõudnud. “Ju siis keegi tõlgendas minu vaikimist nõusolekuna,” ei osanud Vapaavuori tekkinud olukorrale muud selgitust leida.

Vapaavuori nõus kolleegidega

Vapaavuori lisas, et on Eesti arhitektide liidu ning Tallinna linnavalitsuse vahel tekkinud tülis ühel nõul pigem arhitektidega, sest nende argumendid raehoone asukoha kritiseerimisel on hästi põhjendatud ning linnavalitsus on uue raehoone asukoha kinnitamisel liigselt kiirustanud.

Arhitektide liidu eestseisus teatas 8. oktoobril, et linna uue raehoone asukoht Petrooleumi tänava pikendusel on sobimatu, ning soovitas oma liikmetel raehoone arhitektuurikonkursil mitte osaleda.