AS Tallinna Vesi taotleb Tallinna linnavalitsuselt vee- ja kanalisatsioonitariifi 13,4% tõstmist, vastuse peaks firma linnalt saama septembri lõpuks.

Hinnatõstmine lepiti Tallinna linnaga kokku 2002. aastal ja see põhineb valemil, mis arvestab jooksva aasta tarbijahinnaindeksit ning aastateks 2002–2010 kavandatud investeeringute mahtu, teatas AS Tallinna Vesi.

AS-i Tallinna Vesi juhatuse liikme Siiri Lahe sõnul on veehinna tõus tingitud tarbijahinnaindeksile mõju avaldavate teenuste ja kaupade hinna tõusust.

“Tõusnud on nii kemikaalikulud kui ka keskkonnatasud. Samuti on märgatavalt tõusnud kütuste ja elektrienergia hinnad,” selgitas Lahe.

Hinnatõus lahtine

Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli sõnul ei oska linn veel praegu öelda, kas veehinna 13,4% tõstmiseks antakse roheline tuli või mitte. “Vaadatakse taotlus läbi, kujundatakse seisukoht, alles siis saab midagi öelda,” sõnas Mutli Päevaleht Online’ile.

Tallinna Vee kinnitust mööda maksab  keskmine 2,3 inimesega leibkond praegu vee eest 198 krooni kuus. Uue tariifiga suureneks see summa 26 krooni võrra.

Mullu tahtis Tallinna Vesi hinda tõsta 12,3%, kuid linn kauples  0,6% maha, nii et lõpuks kallines vesi 11,7%.

Toona süüdistas Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli veehinna tõusus ekslinnapea Jüri Mõisa ja tema juhitud linnavalitsust. 2001. aastal sõlmis linnapea Jüri Mõis AS-iga Tallinna Vesi teenuslepingu, mis nägi ette 56,1-protsendist vee- ja kanalisatsiooniteenuse tariifi tõusu esimese viie aasta jooksul pärast ettevõtte erastamist. Hiljem pikendati tariifi tõusuperioodi 2010. aastani.

Omanike keskliit vaidlustab küttehinna tõusu

•• Koduomanikke ühendav Eesti omanike keskliit (EOKL) esitas konkurentsiametile ametliku arupärimise, et tutvuda Tallinna Kütte hinnatõstmise kooskõlastusega. Eesmärgiks on vaidlustada kodutarbijate 37-protsendine küttehinna tõus.

•• Eelmisel reedel vaidlustas EOKL Tallinna halduskohtus konkurentsiameti otsuse, mis kooskõlastas Eesti Gaasi uued tariifid kodutarbijale.

•• Keskliidu peasekretäri Taavi Madiberki teatel seisab EOKL nii gaasi- kui ka küttevaidluses eelkõige läbipaistva hinnakujunduse eest, mis omanike ühenduse hinnangul peaks tooma kaasa protsentuaalselt märksa väiksema hinnatõusu. “Gaasi- ja küttehind on otseselt seotud, kuna lõviosa toasoojast toodetakse maagaasist,” nentis Madiberk

•• Ta viitas, et Tallinna Kütte hinnatõstmise kooskõlastamine toimus kõigest kahe päeva jooksul pärast taotluse esitamist. “Kümneid tuhandeid pealinlasi otseselt mõjutava otsuse langetamine sedavõrd lühikese aja jooksul on pealiskaudne ning kohatu,” sõnas Madiberk.