Linnaarhitekt Arvo Rikkineni sõnul on Toompea, Kaarli puiestee ja Wismari tänava vaheline kvartaliosa võimalik kinnitada Vabaduse väljaku detailplaneeringust välja võtta ja sellest sõltumata edasi menetleda.

“Tahame Kaitseliidu ja Eesti Energiaga kokkuleppele jõuda alajaama laiendamises. Võiksime avalikustamise käigus esitatud protestiga ka mitte arvestada ja esitada planeeringu maavanemale, aga tegemist on ikkagi omaniku maaga ja tulevikus on kaitseliidu maa-alal ju elektrit vaja,” ütles Rikkinen.

Kaitseliit vaidlustas planeeringu oma krundi osas, vaidlus Johan Pitka monumendi asukoha osas lahendati. Ausammas avati 19. veebruaril ajutisel kohal Kaitseliidu peastaabi kõrval, kuhu tulevikus ehitatakse lähiajaloo muuseum. Pärast muuseumi valmimist leiab monument koha hoone kõrval.

##Lähiajaloomuuseumi rajamisest huvitatud Kistler-Ritso Eesti Sihtasutus on projekti kooskõlastanud Kesklinna valitsuses ja ootab praegu linnavalitsusest ehitusluba.

“Meie poolest võiksime ehitama hakata kasvõi homme. Praegu ootame ehitusluba, kooskõlastuste kadalipp on nüüd neljal korral läbi käidud,” ütles sihtasutuse juhataja Heiki Ahonen.

Ahoneni sõnul on muuseumi rajamiseks loa saamine osutunud väga ebamugavaks. “Kas ametnikud ei julge otsustada või... Aga pea igal ametnikul on luba nõuda lisakooskõlastusi ja vahel on need täiesti mõttetud. Siis hakka uuesti selgitama ja rääkima,” kirjeldas Ahonen.

Ahoneni sõnul on lähiajaloo muuseumi tarvis praegu valmis tehniline projekt ja aprilli keskpaigas valmib ka põhiprojekt. Nurgakivi panekuni tahavad ehitajad jõuda augustiks, et 2003. aasta jaanuaris võiks pasunahelide saatel linti lõigata. Ehituse maksumuseks on esialgselt planeeritud 20 miljonit krooni.

Kaarli puiestee ja Toompea tänava nurgale rajatavas lähimineviku okupatsioonide muuseumis on kavas uurida aastatel 1940-1991 Eestis toimunud arenguprotsesse, koguda ja eksponeerida ajaloo arengukäiku ja tähelepanuväärseid sündmusi iseloomustavaid ja illustreerivaid ainelisi säilmeid, sealhulgas dokumentaalseid materjale.

Mullu talvel korraldasid Kistler-Ritso Eesti Sihtasutus, Eesti Arhitektide Liit ja Eesti Kultuurkapital muuseumihoone rajamiseks arhitektuurivõistluse. Võistlusele laekus 51 pakkumist, milles parimaks hindas žürii Indrek Peili ja Siiri Vallneri tööd.

Kistler-Ritso sihtasutus on rajatud USA-s Washingtoni osariigis 1998. aastal, selle eesmärk on rajada Tallinnas Eesti Lähimineviku Okupatsioonide Muuseum. Kistler-Ritso Sihtasutuse president on Dr Olga Kistler-Ritso.

Okupatsioonimuuseumi koostööpartneriteks on Ajaloomuuseum, Ajaloo instituut, Meklenburg-Vorpommerni liidumaa esindus, Kultuurkapital, Kaitseliit, Memento, S-Keskus, ORURK, Riigiarhiiv, ERM, Eesti kirjandusmuuseum ,Vene Memoriaal, Ajalooarhiiv, IT Meedia, Presidendikomisjon, ERRB, Eesti Pedagoogika Arhiivmuuseum, Goethe Instituut, Saksa Kultuuriinstituut