Kuigi juutide esmakordne mainimine dateeritakse aastaga 1333, tekkis püsikogukond siin alles 19.sajandi alguses. Muuseumi ekspositsioon jutustab Eesti juutide elust sellest ajast alates kuni meie ajani, samuti juutide panusest Eestimaa ellu, teatas Eesti juudi kogukond.

Muuseum koosneb neljast osast: põhiekspositsioonist, arhiivist, lugemissaalist ja virtuaalfiliaalist.  

Põhiekspositsioonis on esitatud fotod, dokumendid ja muud esemed, mis on laekunud erasikutelt, arhiividest ja teistest muuseumidest. Museaalid annavad ettekujutuse Eesti juutide usuelust, kogukonna ajaloost kuni 1940. aaastani, nõukogude ja saksa okupatsioonide ajal.

Eraldi ekspositsioon jutustab juudi kogukonnaelu taastamisest Eestis alates 1988. aastast kuni tänapäevani. Peale selle eksponeeritakse materjale noorte- ja tudengiteorganisatsioonide tegevusest, antisemitismist, võitlusest õiguse eest emigreeruda Iisraeli, Eesti juutide panusest hariduse, teaduse, kunsti, spordi ja äri arengusse Eestimaal.

Muuseumi arhiivis võib tutvuda sadades ühikutes originaalmaterjalide (pildid, dokumendid, esemed) ja nende koopiatega. Lugemissaali on kogutud raamatud, artiklid, videod ja Eesti juutide esitluses või nende kirjutatud muusika.

Muuseumi kodulehele on kogutud artiklid, memuaarid, meenustused, geneoloogilised andmed ja pildid.

Muuseum asub Eesti juudi kogukonna keskuses aadressil Karu tn 16. Muuseumi loomine sai võimalikuks tänu Eesti juutluse ajaloo suurele entusiastile Mark Rõbakile, kes on ka muuseumi direktor.