Aadressile Tartu maantee 67 rajatud lauamängupood Ludo sai oma nime ladinakeelsest väljendist “mina mängin”. Vast valminud kauplus üllatab tillukesest müügipinnast hoolimata rikkaliku kaubavalikuga, pakkudes huvilistele proovimiseks üle kolmesaja lauamängu, mis võluvad oma unikaalsuse ja nüüdisaegsusega.

“Ligi paarsada Ludos leiduvat lauamängu on Eestis müügil esmakordselt, varem sai neid osta vaid välismaalt või interneti vahendusel,” rääkis osaühingu Brain Games tegevjuht Margus Tapupere, kelle algatusel oma­pä­rane pood Tallinna loodigi. “Me katsume pakkuda oma klientidele uusi ja huvitavaid mänge, mis on populaarsed ka mujal maailmas.”

Tapupere hinnangul on laua­mängude valik Eestis seni olnud väga piiratud ja paistnud teiste Euroopa riikide kõrval silma üldise mahajäämusega. Uue poe omanike eesmärk on tänini Eestis defitsiitsete mängude müümise kõrval ka ala populariseerida.

“Ludo ei jää lihtsalt poeks, kust erinevaid lauamänge osta,” avaldas Tapupere ettevõtte tulevikuplaane. “Juba praegu on kaupluses paarkümmend lahtist demoeksemplari, mida soovijad võivad kohapeal katsetada. Kavas on hakata pakkuma laenutusteenust, et inimesed saaksid uusi mänge koju kaasa võtta ning nõnda kätt harjutada.”

Vaimu harimine

Brain Gamesi tegevjuht lisas, et tulevikus on kindlasti plaanis korraldada ka mitmesuguseid üritusi. Juba oktoobris alustatakse iganädalasi mänguõhtuid, muu hulgas plaanitakse uuemaid mänge tutvustavaid õpikodasid ja infoüritusi.

“Paljud eestlased on arvamusel, nagu kuuluksid lauamängud vaid noorema generatsiooni huviorbiiti,” nentis Tapupere, kes ise on kirglik lauamängur. “Tegelikult pakub see ala aga põnevust ning ajutööd ka tunduvalt vanematele inimestele.”

Lauamängud pole tema hinnangul pelgalt meelelahutajad, vaid ka vaimu harijad. “Laua­mäng on ju tegelikult reaalse elu minimudel,” selgitas Tapupere oma seisukohta. “See õpetab inimest mitmesuguseid olukordi analüüsima ning teadlikke ja sihikindlaid otsuseid vastu võtma, arendades samal ajal ka suhtlemisoskust. Erinevad lauamängud õpetavad meile, kuidas efektiivselt majandada või teiste eluliste probleemidega silmitsi seista.”

Lauamängude kõrval leiab Ludost pokkeritooteid, miniatuure ning meisterdamistarvikuid.