Raekoja platsile üles seatud müügilettidel on väljas nii tarbekunsti kui kunsti kunsti pärast.

Vaheldumisi tuules lehvivate siidrätikutega ripuvad müügikarkassidel savilinnud ja nahkehted. Pilte on kunstilaadale üles pandud nii raamidega kui ilma. Laadalt võib endale soetada ka raami ilma pildita. Eilsest kuni nädala lõpuni ripuvad Raekoja platsil näiteks Valdur Ohaka, Heitti Polli ja Orest Kormashovi pildid.

"Kõik on nauding - nii maalide kui keraamika tegemine," nendib Orest Kormashov, kes müüb laadal nii oma pilte kui ka abikaasa Jaana keraamikat. Keraamiliste anumate ja naisekujude hinda küsivad inimesed tihedamini kui maalide oma. "Mutid maksavad 250 krooni," vastab ta uudishimulikele.

Oma abikaasa maalähedasi ja ebastandardseid anumaid peab Orest Kormashov pigem aksessuaariks kui tarbekunstiks. "Keegi pole kohustatud seda ostma, kuid siiski ostetakse," nendib ta.

Orest Kormashovi sõnutsi on enamik ostjaid välismaalased. Samas astubki ligi soomlane, kes tõstab laualt kord üht, siis teist Jaana Kormashovi meisterdatud naisekuju ning lubab õhtupoole tagasi tulla.

"Ega hommikupoole suuremaid asju osteta," lausub kunstnik, "sest kes see viitsib päev otsa suure potiga linnas ringi käia."

Ehete müüjatel läheb seevastu veidi paremini, sest kaunistused on keraamikute töödest väiksemad.

"Poolteise tunni jooksul olen müünud juba viied kõrvarõngad ja ühe prossi," ütleb esimest korda kunstilaadal osalev ehtekunstnik Kaie Parts, kelle hinnangul on kunstikaupa laadalt kindlasti tasuvam osta kui galeriist.

Partsi autoritehnikas punutud-põimitud hõbedast ja kullatud ehete hind võib kunstipoes maksta üle 3000 krooni, laadalt saab sama kaunistuse poole odavamalt.

Kui keraamikamüüjate hinnangul pole hetkemoel nende teoste müügil tähtsust, siis ehtekunstnikud teavad täpselt, mis parasjagu moes on. Partsi väitel on selle suve värvideks roheline ja kollane, mistõttu on ta oma ehetessegi paigutanud rohelise nefriidi, õrnrohelise krüsopraasi ja kollakaspruuni tiigrisilma kivi tükikesi.

"Ehe mõjub nii kummaliselt. Ta teeb sind täiesti teistsuguseks inimeseks," kinnitab Kaie Parts võimalikule ostjale, kes parasjagu tema valmistatud õlani rippuvat õhulist kõrvarõngast proovib. Galeriis oma ehteid müüva Partsi sõnul on laat hea võimalus vaadata, millist ehet tavaline inimene tahab.

Paari sammu kaugusel müüb oma kunsti Partsi kolleeg Marje Kerem Kundla. Kuigi tema valmistatud kõrvarõngapaar maksab 200 krooni ringis, pole ostjaid esialgu palju olnud. "Esimesel päeval ei ole tavaliselt kunagi eriti ostjaid," teab ta oma kogemustest rääkida. "Kõige paremad müügipäevad on teine ja kolmas laadapäev."

Samas kinnitab Keremgi, et tema kõige paremad tööd lähevad piiri taha. "Eestlased küsivad laadal luba minu ehteid vaadata ja vabandavad, et pole raha neid osta," ütleb metallikunstnik, kes loodab, et ehk sel talvel ei pea ta nälga tundma.

Imeõhukesed valgevasest, uushõbedast ja punasest vasest kõrvarõngad ning kaelaehted teeb Kerem otsast lõpuni käsitsi. Tema sõnutsi on ta Raekoja platsile toonud kõige paremad tööd, ikka need, millest on olnud kahju loobuda.

"Kunsti lausmüümise võimalusi on Eestis vähe," nendib Marje Kerem Kundla, kelle hinnangul võiks korraldada ka kunstnike jõululaada.

VICTORIA PARMAS